Co s vaším tělem udělá konzumace ovesných vloček
Ovesné vločky mají nízký glykemický index. Jejich pravidelná konzumace proto zabrání tloustnutí a vzniku obezity.
Poskytují pocit zasycení a zároveň jsou pro tělo dobrým postupně uvolňujícím se zdrojem energie. To znamená, že kalorie z nich se nepřeměňují na tuk a také nedochází k prudkým výkyvům v hladině krevního cukru.
Tuto jejich vlastnost ocení hlavně cukrovkáři, protože jim pomohou regulovat užívání inzulínu.
Konzumace vloček dokáže snížit celkový denní příjem kalorií až o polovičku, protože tělu dodávají energii postupně a zahánějí pocit hladu.
Vědci zkoumali konzumaci potravin s nízkým a vysokým glykemickým indexem na pozdější příjem kalorií během dne. Došli k závěru, že ovesné vločky bránily lidem v přejídání a nadměrném příjmu potravy i během obědů či večeře.
Pokud se během dne člověk cítí plný, protože měl na snídani ovesné vločky, pak mu to pomáhá shodit extra kila a tělesný tuk.
Kromě toho mají ovesné vločky i následující zdravotní přínosy:
- jsou bezpečná alternativa pro lidi s celiakií a lidí, kteří se vyhýbají lepku (ovesné vločky obsahují méně lepku a jsou i takové, které ho neobsahují vůbec)
- mají vysoký obsah vlákniny a podporují růst prospěšných střevních bakterií a tím i zdravé trávení
- snižují riziko rozvoje rakoviny prsu
- zvyšují imunitní odezvu
- prodlužují život
- snižují hladinu cholesterolu v krvi
- snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění
- snižují riziko srdečního infarktu
- v dětství předcházejí vzniku astmatu
Jak konzumovat ovesné vločky
Ovesné vločky je možné konzumovat několika způsoby.
Nejčastějším je jejich míchání s mlékem nebo jogurtem. Přestože tento způsob není úplně špatný, není však ani nejšťastnější, protože mléko a vločky jsou potraviny s odlišným způsobem trávení a neměly by proto navzájem míchat.
Lepším způsobem je namočit je do vody a přichutit jejich medem, sušeným ovocem, skořicí nebo citronovou šťávou. Případně použít vzájemnou kombinaci uvedených přísad.
Je možné také z nich udělat ovesnou kaši (anglicky porridge nebo poridž), avšak tepelnou úpravou se v nich zničí některé prospěšné vitamíny. Proto čím méně vaření, tím lépe.
Zdroj:Domacaliecba.sk