Takto bude mít česnek ideální podmínky a můžete se těšit na bohatou úrodu a velké hlávky česneku!

Tipy od zkušených pěstitelů

–  když ze země vykouknou první listy česneku dejte rostlinkám hnojivo s obsahem dusíku . V 10 litrech vody rozpusťte 1 lžíci močoviny a aplikujte na řádky. Já dávám 7-10 l na jeden metr čtvereční.

–  když listy česneku dosáhnou výšku 10-15 cm, dohrňte zeminu z cibulky a posypte dřevěným popelem . Potom opět zahrňte půdou. Tuto proceduru opakujeme i když se objeví palička (já ji nazývám šíp :-)). Jinak půdu neokopáváme ani nekyprím.

–  když se hlavičky začne spirálovitě stáčet, odstraňte je a nechte jen pár,  na nich uvidíte, kdy je čas na sběr česneku (hlavičky je lepší sbírat dříve, než jsou docela stočené, česnek se tak zbytečně nevyčerpává a energii věnuje tvorbě plodu). Z do oblastí si můžete udělat výbornou  česnekovou past u, je plná vitamínů.

– když se začnou hlavičky, které byly dříve stočené narovnávat a objeví se na nich prasklinky, je čas na sběr. Nenechte hlavičky celkem se rozpadnout a přesušit . Tehdy má česnek sklon zpráchniví a je náchylnější i nemoci. Na česneku nepaličáku je nejlepší období pro sběr, kdy listy začnou žloutnout a nať polehávat.

Zachycovat během slunečných dní a česnek nechte  2-3 dny na řádku proschnout . Pak můžete přeložit do bedniček a nechat proschnout v interiéru.

Zdroj:Dobrenoviny.sk