Pokud toužíte po vlastním masti z borovice, nyní je ten ideální okamžik. V dubnu se totiž na borovicích nacházejí pupeny, ještě před tím, než se rozvinou. Pokud je správně zpracujete, můžete vám poskytnout protizánětlivý balzám, který pomáhá s revmatismem i kožními vyrážkami. Díky obsahu cenných minerálů povzbuzují výhonky borovice regeneraci tkání, kostí a chrupavek.

Masti z borovicových pupenů můžete použít již po dvou týdnech od výroby. Do sterilizované sklenice vložte hrst pupenů borovice, zalijte 100 ml Alpy, zavřete a nechte macerovat 14 dní. Pokud se objeví bolest kloubů nebo svalů, stačí použít tuto účinnou mast, která vám jistě pomůže zmírnit bolest.

Na zmírnění bolesti zad a kloubů mohou být užitečné i osvědčené masti z přírodních surovin. Naše babičky například používaly mast vyrobenou ze sádla a sušených bylin, jako jsou rozmarýn a tymián. Pro přípravu této masti vložte do čisté sklenice 50 g rozmarýnu a 40 g tymiánu. Poté přidejte rozpuštěné sádlo tak, aby byly byliny zcela ponořené. Sklenici nechte půl hodiny vařit ve vodní lázni při teplotě 60 °C. Po vychladnutí dejte do lednice na dva týdny. Po této obnově zahřejte mast opět ve vodních lázních, sceďte ji a skladujte v chladu. Tento přírodní lék může být užitečný při zmírnění bolesti zad a kloubů.