Mezi nevýhody tohoto návyku vědci zařazují fakt, že v noci se nohy v ponožkách příliš potí, což způsobuje nepříliš dobré důsledky. Například infekce (plísně se vyvíjejí intenzivněji v teplejším prostředí), zhoršení krevního oběhu, nepříjemný zápach. Mnozí také tvrdí, že nohy si nedokáží odpočinout a nejsou dostatečně větrané.

Toto je ta druhá strana mince. Se všemi těmito nevýhodami je těžké nesouhlasit, ale je možné se jim vyhnout. Jak? Důležitý je správný výběr ponožek a dodržování pravidel osobní hygieny.

První a nejdůležitější pravidlo – nikdy nechoďte spát v ponožkách, které jste měli celý den na nohou. Takto předejdete problémům s infekcemi a plísňovými onemocněními. Dobře uděláte, pokud si před spaním dáte teplou sprchu nebo koupel. Neuškodí ani lázeň pro chodidla, který si můžete čas od času dopřát.

Nastal čas na výběr dobrých ponožek. Nejlepší vyhovující ponožky jsou ty z přírodních materiálů: bavlna nebo vlna. Je důležité, abyste se v nich cítili pohodlně: tak aby Vám nebylo příliš horko nebo chladno. Kromě toho by měly být ponožky volné, bez gumy. Neměly by mačkat kotníky, takže krevní oběh zůstane nenarušený. Také si můžete koupit speciální ponožky, které se používají na dlouhé cesty a lety.

Jak vidíte, když budete dělat všechno správně, nebudete zažívat žádné problémy. Ponožky vám pomohou usnout jako malé děťátko, a ne jen v noci. Budou vás udržovat v teple, pomohou vám vyhnout se poklesu teploty a nočním výletům na toaletu. Váš spánek bude mnohem pohodlnější a vydatnější.

Mimochodem, tradiční čínská medicína také dodržuje tento pohled. Východní léčitelé věří, že chladné nohy narušují normální oběh vitální energie v našem organismu.

Možná budou mnozí tvrdit, že spánek v ponožkách je nepohodlný a znervózňující – nakonec to skončí tak, že si ponožky i tak během noci zujete, protože vám je příliš teplo. Pokud tedy pravidelně nemůžete usnout a nechcete si na nohy dávat ponožky, vyzkoušejte i jiné metody. Hlavní je, aby byly vaše nohy v teple. Můžete je zavinout do druhé přikrývky nebo si k ním přisunout ohřívač.

Nejspolehlivějším způsobem, jak otestovat účinnost této metody je vyzkoušení si ji na vlastní kůži. Chodíte spát s ponožkami na nohou? Myslíte si, že vám pomáhají zlepšit a zrychlit proces usínání? Budeme velmi rádi, pokud se s námi podělíte o výsledky vašich vlastních experimentů!