5. Neustálý pocit únavy a ospalosti

Bojujete sami se sebou opravdový boj o to, abyste dokázali zůstat odpoledne vzhůru, i když jste spali 8 hodin? Pokud trpíte chronickou únavou, vaše tělo nemusí mít dostatek vitamínu B12. V tomto případě buňky dostávají méně kyslíku, což má za následek únavu.

6. Svalová slabost

Připadá vám těžší nosit nákupní tašky než dříve? My ženy takové příznaky často přehlížíme. Pokud však slabost přetrvává trvaleji, je na místě zeptat se na názor lékaře.

7. Problémy se zrakem

Citlivost na světlo, plovoucí skvrny a skvrny a dvojité vidění jsou běžné příznaky nedostatku vitaminu B12. V některých případech mohou také vést k poškození zrakového nervu.

8. Oteklý nebo zanícený jazyk

Častým příznakem nedostatku vitaminu B12 je zanícený červený jazyk.

9. Anémie

Vitamin B12 hraje v těle enzymatickou roli, což znamená, že v jeho nedostatku neprobíhají některé fyziologicky důležité procesy. Vitamín hraje roli při tvorbě červených krvinek, takže nedostatek vitamínu B12 vede k anémii.

10. Deprese, halucinace a paranoia

Podle některých studií může jeho užívání stimulovat fungování neurotransmiterů – látek přenášejících impulsy v mozku, a tím zvyšovat účinnost antidepresiv. Vědci prokázali, že pacienti trpící depresí mají abnormálně nízké hladiny vitaminu B12. Je pravděpodobné, že užívání samotného vitaminu může pomoci překonat psychický problém a obnovit zdravou duševní rovnováhu.