Cibulový zábal

Je výborný při angíně, bolesti v krku a při bolestivém polykání. Cibule má silné protizánětlivé účinky a pokud nemáte v oblibě cibulový sirup, vyzkoušejte alespoň tento zábal.

Stačí, když očistíte cibuli, nakrájíte ji na kolečka a uložíte vedle sebe na textilní kapesník. Přiložíme (cibulí dolů) na hrdlo a případně i průdušky natřené husím sádlem. Přikryjeme ručníkem nebo plenou a obalíme šálou. Necháme působit celou noc, nebo alespoň 2-3 hodiny.

Tvarohový zábal

Působí proti bolestivému hrdle a angíně. Na textilní kapesník nebo plenku naneseme vrstvu tvarohu a přiložíme na krk. Zabalíme šálou a necháme působit několik hodin, ideálně přes noc.

Octový zábal na snížení horečky (od Jany)

Nejvíce nám při vysoké teplotě zabraly octové zábaly. Ponožky namočíme do octové vody, dáme na nohy, zabalíme je do ručníku a do hodiny by měla být teplota sražena. Dělá se to však jen tehdy, když je teplota nad 39, čili při horečkách.

Vepřové sádlo (Zdenky)

Na hrudník dávám dětem zábal z vepřového sádla. Mast je dobré trochu nahřát, případně se dá použít i nahřátý olej, ale mast je jednoznačně lepší. Přikládáme na hrudník, zabalíme a necháme působit pár hodin nebo i přes noc.

Máslový zábal na uvolnění hlenů (Alenky)

Proti kašli doporučuji domácí cibulový sirup, který uvolňuje hleny a máslový zábal – rozetřeme máslo na ubrousek, přiložíme na průdušky, přeložíme igelitovým sáčkem, dáme ručníček, převážeme plenou, aby to u dítěte drželo, nebo dáme na noc body.