Teď už zbývá jen jediné – připravený léčivý zábal připevníme pomocí leukoplasti na průdušky (na oblast nad srdcem. Dítěti oblečte tílko nebo bavlněné tričko a až na to pyžamko, protože zábal zvlhne.

Dětem zábal nenechávejte přiložený déle než 2 – 3 hodiny, u dospělých může působit i celou noc, resp. celý den, podle toho, kdy si ho přiložíte. Medový zábal lze aplikovat dětem od šesti měsíců, u menších ho nepoužívejte.

Připravte se na to, že po zábalu se dítě bude více potit, zejména poprvé. Pokud se vám i bude zdát, že kašel ustává a hlenů je také méně, vhodné je zopakovat ho vícekrát. Pokud se ale přidruží i teplota, či jiné komplikace, neváhejte vyhledat lékaře.

Co vám ještě pomáhá?

Zeptali jsme se těch nejpovolanějších – maminek. Oni poradili, jak s kašlem bojují ony a co jim na kašel a bolavé hrdlo zabírá nejvíce.

Zázvorový zábal na uvolnění dutin

V misce smícháme 1 lžičku sušeného zázvoru a 1 lžíci hladké mouky, přidáme vodu tak, aby vznikla hustá kaše. Tu naneseme na kousek tkaniny a přikládáme na oblast průdušek i na čelo a necháme působit vždy 30 minut. Zábal je dobré přikrýt plenou a zabalit do starého vlněného šálu.

Křenový zábal

Křenový zábal je velkým pomocníkem i při revmatismu, onemocněních kloubů a svalů. Křen nastrouháme na gázu nebo plátno, přiložíme na konkrétní oblasti kloubů či svalů, které nám způsobují bolest a překryjeme fólií. Tento obklad je nejen léčivý, ale pomůže i ulevit od bolesti. Křenový obklad přiložený na průdušky, pomůže při zánětech a kašli.

Druhý typ křenovou zábalu na zápal plic a průdušek

Tento zábal aplikujte jako podpůrnou léčbu. Nastrouháme 2 syrové brambory a smícháme s jednou lžičkou nastrouhaného křenu. Hrudník natřeme nahřátým vepřovým sádlem a naneseme na něj tuto směs. Přikryjeme fólií, obtočíme šálou a překryjeme dekou. Necháme působit 20 minut.

článek pokračuje na další stránce…