POSTUP:

  1. Banánové slupky předem osušte. Poté je nůžkami nakrájejte na kousky.
  2. Vytvořte výsadbu otvorů se správnou hloubkou pro vaše sazenice.
  3. Do každé jámy přidejte hrst nastrouhaných banánových slupek. Trochu je promíchejte s půdou. Poté ji dobře zavlažte vodou.
4. Sazenice rajčat zasaďte do připravených jam a prohloubte jejich stopku až k prvním listům. Tak se začnou rychle rozvíjet nové kořeny na podzemním kmeni, protože povrchová vrstva půdy se rychleji zahřívá. Výsledkem je, že keře budou mít velké a silné kořenové systémy, které určují vynikající vývoj vegetativních částí. A později nebudou muset být přesazovány.

Banánové slupky jsou vynikajícím zdrojem fosforu a draslíku.
 Fosfor pomáhá stimulovat vývoj nových růstových pupenů a pomáhá rostlinám odolat nepříznivým povětrnostním podmínkám (na jaře je počasí nestabilní: silný vítr, prudké slunce, noční mrazy). Bez ní také nemůže být fotosyntéza úplná.
 A draslík je potřebný ke zvýšení kvality plodin a kontrole patogenních hub. Aktivuje fermenty a zadržuje vodu v půdě, což je pro rostliny velmi důležité.

 Pravděpodobně vás zajímá, zda můžete použít čerstvou banánovou slupku. Odpověď je ne! Nefermentuje uvolňování užitečných stopových prvků, ale jednoduše hnije pod rostlinami a dokáže přilákat mravence a hmyz z okolí.
 


Zdroj:retete-usoare.eu