Únava

Únava je také jedním z prvních příznaků rakoviny plic.Únava způsobená rakovinou nezmizí bez ohledu na to, co děláte.

Pokud nejste náhle unavení po celou dobu, bez jakéhokoli důvodu, poraďte se s lékařem.

Bolestivé a ztluštělé prsty

Ztluštění konečků prstů a bolest může nastat z řady důvodů, jedním z nich je rakovina plic.

Dušnost

Dušnost spojená s různými dalšími nemocemi, ale také s rakovinou plic. Pokud máte potíže s dýcháním, zvláště když se chcete zhluboka nadechnout, okamžitě jděte k lékaři.

Slabost ve svalech

Neustálý pocit slabosti může být jedním z prvních příznaků rakoviny plic, zejména slabosti, která se vyskytuje ve svalech. Pokud se i při sebemenší námaze unavíte, rozhodně se poraďte s lékařem.

Bolest na hrudi, ramenou, bolesti zad a břicha

Až 1 ze 4 lidí má jako první příznak rakoviny plic bolest na hrudi, kromě bolesti a napětí svalů i bolesti v rameni, zádech nebo břiše.

Kvůli bolesti nemohl vstát z postele: Své kosti a klouby dostal za 10 dní JENOM JEDNO JÍDLO!

Plicní embolie je porucha způsobená nahromaděním sražené krve v plicní tepně s následnou obstrukcí průtoku krve do plicní tkáně.

Nejběžnějším typem plicní sraženiny je trombus, který obvykle pochází z žíly na noze nebo pánvi. Sraženiny se rozšířily do obou plic v 65 % případů, do pravé plíce ve 25 % a do levé plíce v 10 % případů. Většina tromboembolů se hromadí ve velkých nebo středních plicních tepnách.

Příznaky plicní embolie se mohou značně lišit v závislosti na tom, jak daleko sraženiny pronikly do plic.

Mezi nejčastější příznaky patří:

Dušnost
Bolest na hrudi (pocit, jako byste měli infarkt)
Kašel, který někdy produkuje krvavé nebo pruhované sputum

Bolest a/nebo otoky nohou
Nadměrné pocení
Nepravidelný srdeční tep
Závrať

V případech plicní hypertenze a akutního onemocnění plic pomáhají léky působící na rozšíření plicních cév a kardiotonika pro srdce. Norepinefrin se podává ke snížení krevního tlaku. Trombolytická terapie se podává i nitrožilně, protože urychluje „rozbití“ sraženiny a doporučuje se u pacientů s masivní embolií a systémovou hypotenzí. V určitých případech se provádí chirurgické odstranění sraženiny.