Přečtěte si pozorně a zapamatujte si.

Sojová omáčka je naše nejpoužívanější koření. Mnoho lidí ho s oblibou přidává pro zvýraznění chuti jídla. Abyste se vyhnuli rodinné tragédii paní Li, vyberte si kvalitní sójovou omáčku a používejte ji správně, abyste se vyvarovali těchto chyb!

První chyba: použití sójové omáčky místo soli

Premiér z rodiny paní Li jasně demonstruje škody způsobené tělu používáním sójové omáčky místo soli.

Obsahuje opravdu mnoho esenciálních aminokyselin, cukrů, vitamínů a dalších pro tělo nezbytných stopových prvků, ale především sůl. Příliš mnoho soli škodí zdraví a na to by měl pamatovat každý. Střídmé stravování pomůže vyvážit obsah soli ve vašem jídle a přidá chuť. Hyperurikémie, hypertenze a poškození ledvin, to vše může nastat z přebytku soli.

Druhá chyba: po zhlédnutí reklam si ubližujete

Sojová omáčka z mořských plodů, extra čerstvá sójová omáčka, houbová sojová omáčka, dětská sójová omáčka… Dnes je na trhu mnoho druhů tohoto dresinku, který má přilákat zákazníky, ale ve skutečnosti tento produkt jednoduše obsahuje potravinářské přísady. Nejlepší variantou je klasická sójová omáčka.

Houbová sójová omáčka, sójová omáčka z mořských plodů – je v nich spousta potravinářských přídatných látek

Většina sójových omáček s mořskými plody neobsahuje vůbec žádné mořské plody. I když jsou, jsou to jen stopy hřebenatky. Čerstvost a jasná chuť pochází z potravinářských přídatných látek, jako je sukcinát disodný, který působí jako ochucovadlo.

Hlavními složkami houbové sójové omáčky jsou glutamát sodný, disodná kyselina 5′-inosinová, disodná kyselina 5′-guanylová a tak dále. Přidává se také houbový extrakt, ale velmi málo.

Dětská sójová omáčka je čistě reklamní trik

Aby přilákali kupující, někteří prodejci vyvinuli dětskou sójovou omáčku, která je 2,5krát dražší než běžná sójová omáčka.

Někteří považují dětskou sójovou omáčku za dresink s nízkým obsahem sodíku. Ve skutečnosti množství sodíku v něm není vůbec nízké: 8 mililitrů obsahuje 544 miligramů sodíku, což je přibližně 1,36 gramu soli (1 gram soli ≈ 400 miligramů sodíku).

Mnoho lidí neví, že existují dva druhy sójové omáčky – na vaření a k jídlu. V souladu s národní normou GB / TI8I86-2000 „Fermentovaná sójová omáčka“ musí být omáčka označena jako „sójová omáčka potravinářské kvality“ nebo „kulinářská sójová omáčka“.

Jídlo sójová omáčka

Může se konzumovat syrové, například namáčet si do něj jídlo nebo oblékat saláty. Je to proto, že požadavky na její hygienické a hygienické vlastnosti jsou velmi vysoké. I když se jí syrové, zdraví vám neuškodí.

Vaření sójové omáčky

Hodí se k přípravě pokrmů (například dušeného vepřového masa), před použitím se musí ohřát (což odpovídá dezinfekci), protože jsou na něj nižší nároky na hygienický index.

Čtvrtá chyba: jíte, co chcete, bez ohledu na vaše fyzické zdraví

Stejně jako u jiných potravin závisí konzumace sójové omáčky také na vaší fyzické kondici.

Nevhodné pro osoby s kožními lézemi

To vůbec není způsobeno rčením starších: „Kdo jedí sójovou omáčku, má často tmavší pleť.“ Ve skutečnosti sojová omáčka nemá nic společného se syntézou melaninu. Ale protože obsahuje hodně soli (v průměru 5 mililitrů sójové omáčky obsahuje 1 gram soli) a rychlost příjmu soli pro zdravého člověka by měla být 6 gramů denně, může to vést ke změnám ve složení krev. Pokud budete konzumovat příliš mnoho soli, může to způsobit, že se vaše krev stane viskózní, což neprospívá hojení ran. Pokud tedy máte na kůži nějaké škrábance, řezné rány nebo jiné poškození, ať už se jedná o pooperační steh nebo akné, měli byste se nadměrné konzumaci sójové omáčky vyhnout.

Nevhodné pro osoby s vysokým krevním tlakem

Je to také proto, že sójová omáčka obsahuje příliš mnoho soli, takže lidé s hypertenzí by měli její příjem omezit.

Nevhodné pro osoby s hyperurikémií

Zástupce hlavního lékaře Chen jednou pozoroval pacienta s vysokou hladinou kyseliny močové a dnou – Zhenova bratra. Bratr Zhen vždy držel přísnou dietu, například nikdy nejedl droby, mořské plody, fazole, houby a nepil pivo. Obvykle snědl jeden nebo dva kusy libového masa, ale hladina kyseliny močové v krvi byla stále vysoká. Po výslechu pacienta pan Chen našel důvod – ano, byla to opět sójová omáčka! Bratr Zhen snídal bezvaječné rýžové housky spolu se sójovou omáčkou. Často ho používal jako koření do pokrmů. Proto ho pan Chen požádal, aby přestal jíst omáčku, a naordinoval mu kurz čínské medicíny. O čtyři měsíce později se hladina kyseliny močové v krvi zcela vrátila k normálu – poprvé po několika letech od ukončení užívání západních léků.
Jak vybrat dobrou sójovou omáčku

Vyberte ten, který má na štítku napsáno „High in Amino Acid Nitrogen“.

Při výběru sójové omáčky věnujte pozornost především složení uvedenému na lahvičce. Jeho kvalita závisí na ukazateli „aminokyselinový dusík“. Vnitrostátní normy vyžadují, aby se tento údaj objevil na etiketě produktů obsahujících sójovou omáčku.

Minimální hodnota dusíku v aminokyselinách standardní sójové omáčky by měla být alespoň 0,4 g / 100 ml. V prémiové sójové omáčce může dosáhnout 0,8 g / 100 ml a v některých speciálních omáčkách může být dokonce až 1,2 g / 100 ml. Obecně platí, že čím vyšší hodnota, tím silnější aroma a tím lepší kvalita produktu.

Zvolte „potravinářskou“ sójovou omáčku

Podle národních norem musí být všechny sójové omáčky označeny, ať už potravinářské nebo kulinářské. Kvalita potravinářské sójové omáčky bude výrazně vyšší.

Sójová omáčka potravinářské kvality se vyrábí fermentací za použití vedlejších produktů zpracování sóji jako surovin a má přísná výrobní pravidla podle národní normy (GB18186-2000).

Sojová omáčka na vaření se vyrábí hydrolýzou proteinové tekutiny (to je druh „aminokyselinové tekutiny“). Pokud technologie zpracování není příliš dobrá, pak se v procesu hydrolýzy bílkovin vytvoří látky škodlivé pro tělo. Dalším typem výroby je míchání s potravinářskou sójovou omáčkou.

Výrobky obsahující sójovou omáčku musí být navíc také označeny jako jedlé nebo kulinářské. Potravinářskou sójovou omáčku můžete jíst syrovou a neublíží vám. Ale ten kulinářský je vhodný pouze na vaření a jí se až po ohřátí. Není tak „čistý“ jako potravinářský.

Je možné připravovat pokrmy s jedlou sójovou omáčkou, ale nedoporučuje se používat kulinářsky ve studené kuchyni ani do ní cokoliv namáčet, protože to může způsobit problémy s gastrointestinálním traktem.

A ještě pár bodů:

– Sójová omáčka by měla být otevřena při nízké teplotě.

– Při užívání léků na léčbu kardiovaskulárních onemocnění a onemocnění trávicího traktu se nedoporučuje jíst pokrmy připravené se sójovou omáčkou, aby se předešlo nežádoucím účinkům, jako je nevolnost a zvracení.

– Pokud je sójová omáčka pokrytá bílým filmem, nelze ji dále použít. Takový film se tvoří nejrychleji v teplé sezóně. Je to proto, že malé houby, jako jsou kvasinky, mohou kontaminovat sójovou omáčku a způsobit plíseň. Je to škodlivé pro tělo, takže nejezte sójovou omáčku s bílým filmem.

– Lidé s hyperlipidémií, hyperurikémií, vysokou hladinou cukru v krvi, vysokým krevním tlakem, obezitou jater nebo jiným chronickým onemocněním jater a ledvin by měli omezit nebo přestat používat sójovou omáčku.

Láhev sojové omáčky zabila čtyřčlennou rodinu, proto byste se při jejím používání měli vyvarovat těchto čtyř chyb. Od této chvíle na to dávejte pozor a jezte zdravá jídla, která tělu prospívají! Doufám, že vám byl článek užitečný!

Zdroj:.pclady.ru