Snižuje bolest v kloubech, eliminuje záněty a urychluje hojení

Rozmarýn je obzvláště užitečný na eliminaci zánětlivých procesů v těle, takže je užitečný při různých onemocněních kloubů, dýchacích cest a při léčbě ran a vředů.

Zlepšuje zdraví mozku

Je to způsobeno tím, že rozmarýn zvyšuje průtok krve do všech mozkových struktur.

Bylinka obsahuje sloučeniny, které zabraňují degradaci důležitého neurotransmiteru, díky čemuž udržuje paměť v dobré kondici do vysokého věku.

Pomoc proti únavě a stresu

Rozmarýn je výjimečný i tím, že zklidňuje hormony stresu a zlepšuje náladu. Bylinka nejen obnovuje energii, ale také uvolňuje tělo a mysl.

Stimuluje růst vlasů

Je to způsobeno tím, že rozmarýn zlepšuje krevní oběh.

hubnutí

Rozmarýn pomáhá zhubnout urychlením trávení a snížením chuti k jídlu. Je ještě efektivnější, pokud k rozmarýnu přidáte pelyněk a šalvěj.

Smíchejte bylinky ve stejném poměru a připravte 1 čajovou lžičku čaje ze směsi bylin a 300 ml vroucí vody. Louhujte 25 minut a sceďte. Vypijte 150 ml třikrát denně po dobu 21 dní 30 minut před jídlem.

Léčivou sílu rozmarýnu můžete využít několika způsoby

Rozmarýnový éterický olej:  vdechujte vůni, přidejte do aromatické lampy, šamponů, krémů a masek na péči o pokožku a vlasy.

Uvařte si čaj:  Doporučuje se pít 1-2 šálky čaje rozmarýnu denně.

Je obzvláště dobré pít tento čaj večer před spaním.

Rozmarýnový čaj se také používá k podpůrné léčbě cukrovky, onemocnění jater, žlučníku a po infarktu myokardu.

Rozmarýn dobře roste v interiérech. Pokud ho chcete namnožit, stačí jen vzít větvičku dospělé rostliny, dát ji do nádoby s vodou, aby se vytvořily kořeny, potom zasadit a zajistit přístup čerstvého vzduchu a slunečního světla.

Rozmarýn nepoužívejte k léčbě dětí mladších 12 let, pacienty trpící epileptickými záchvaty ani v těhotenství. Rozmarýn může mírně zvýšit tlak, takže se nedoporučuje používat pro pacienty s hypertenzí 2-3 stupně.

Zdroj:somzena.sk