1. Zlepšuje spánek Neexistuje lepší způsob na eliminaci stresu, úzkosti a vyčerpanosti než heřmánek. Čaj s heřmánkem usnadňuje usínání a zlepšuje kvalitu spánku. Pokud ho vypijete před spánkem, ráno budete po probuzení odpočatý a veselý.
  2. Má protizánětlivé účinky Díky těmto vlastnostem se heřmánek účinně používá při onemocněních žaludku a střev. Pomáhá se vyrovnat se s infekcemi, zmírňuje záněty a křeče.
  3. Pomocník při stresu a úzkosti Heřmánek je přirozené antidepresivum. Šálek voňavého heřmánkového čaje zvyšuje hladinu serotoninu v těle a pomáhá relaxovat. Stres a úzkost odejdou, uklidníte se a přijdete na jiné myšlenky. Jedná se o výborný lék proti chronickému stresu.
  4. Posiluje imunitu Fenoly obsažené v heřmánku zvyšují ochranné vlastnosti organismu v boji proti infekcím. Tyto látky pomáhají při stavech nachlazení, chřipky či dokonce zanícených dutin
  5. Pomáhá při žaludečních potížích Heřmánek pomáhá při řešení mnoha problémů s gastrointestinálním traktem: od nadýmání až po syndromem dráždivého tračníku. Velmi účinný je při gastritidě, protože má protizánětlivé vlastnosti. Spasmolytické vlastnosti heřmánku mají příznivý účinek na střevo, zmírňují nadýmání, bolesti a křeče ve střevech. Kromě toho se dokáže poprat is obnovou žaludku při otravě.
  6. Heřmánek jako prevence rakoviny apigenin obsažený v heřmánku má protinádorový účinek. Pomáhá předcházet vzniku rakoviny prsu, žaludku, kůže, prostaty či dělohy.
  7. Pomáhá ženám při menstruačních bolestech Menstruace přináší ženám pocit nepohodlí a je to právě heřmánek, který jim pomáhá vyrovnat se s nimi. Čaj snižuje bolesti, zmírňuje křeče, zklidňuje nervový systém a eliminuje výkyvy nálady.
  8. Bojuje proti alergiím Heřmánek má také antihistaminové vlastnosti, které pomáhají při alergických záchvatech – regulují odpověď imunitního systému na působení alergenů.
  9. Prevence při kardiovaskulárních onemocněních Čaj s heřmánkem pomáhá snižovat krevní tlak, reguluje hladinu špatného cholesterolu v krvi a tím zabraňuje vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
  10. Pomáhá při osteoporóze Látky obsažené v heřmánku stimulují aktivitu osteoblastů (podílejí se na transformaci kostní tkáně). Heřmánek zvyšuje hustotu kostí a tím zabraňuje osteoporóze.
  11. Heřmánek a cukrovka Studie dokazují, že heřmánkový čaj je užitečný i při cukrovce. Snižuje hladinu cukru a reguluje hladinu inzulínu v krvi. Konzumace tohoto čaje může významně snížit množství cukru v krvi.
  12. Bojuje proti hemoroidům Heřmánek má komplexní účinek na hemoroidy. Díky svým vlastnostem umrtvuje, zmírňuje svědění, odstraňuje infekci a zánět. Aplikovat heřmánek může být ve formě koupele nebo čaje.
  13. Pomáhá řešit kožní problémy Heřmánkový čaj je vhodné použít nejen na vnitřní, ale i na venkovní účely. Extrakt z heřmánku pomáhá odstranit podráždění kůže. Obklad z něj léčí ekzémy. Odvar podporuje rychlé hojení ran a kožních lézí. Kromě toho, eliminuje jemné vrásky. Skutečný poklad pro péči o vaši pleť!
  14. Posiluje vlasy Další užitečnou vlastností heřmánku je posílení koruny krásy. Pokud si myjete hlavu s odvarem z heřmánku, vaše vlasy budou lesklé a hedvábně jemné. Je to nenahraditelný prostředek pro stimulaci růstu vlasů.
  15. Pomáhá při problémech v ústní dutině Kloktání s odvarem z heřmánku pomáhá účinně bojovat proti bakteriálním infekcím, zabraňuje vzniku zubního kazu a posiluje dásně.

Tak jako při užívání jiných léků, i heřmánek dokáže u člověka vyvolat nežádoucí účinky. Nejdříve se tedy ujistěte, že nemáte žádné alergie na tuto rostlinu. Nedoporučuje se používat během těhotenství, protože může vyvolat předčasný porod. A co je nejdůležitější, vyhýbejte se mu během dne, protože způsobuje ospalost.

Nesmíme zapomínat ani na fakt, že heřmánek není všelék. Je skvělý na prevenci a léčbu běžných problémů, ale pokud vás trápí vážnější onemocnění, nejlépe uděláte, pokud se obrátíte na vašeho obvodního lékaře.

Zdroj.Takprosto.cc