Malinové listy také dokáží pomoci při bolestech žaludku, pocitech „tíhy“ i při průjmu.

Málokdo ví, že při zánětech močových cest mají stejný účinek jako brusinky, vyplavují z močových cest bakterie a působí proti jejich návratu.

Z malinových listů si můžete připravit čaj, nebo léčivý zábal, který si jednoduše přiložíte na bolestivá místa, působí protizánětlivě, antisepticky a zmírňuje bolesti. Na přípravu čaje vám postačí, když natrháte, vysušíte a rozdrtíte listy – jako u běžných bylinek na čaj.

Čaj můžeme pít jen tak – nádherně voní po malinách. Výborný je však při horečkách, zánětech hrdla, ale i na zmírnění menstruačních bolestí – v tomto případě je dobrá kombinace čaj a obklad. Pomáhá také při průjmu, zánětu močových cest a rovněž pomáhá očistit organismus od škodlivin.

Umělé vitamíny můžete nechat v lékárně

Nahraďte je listy malin, mají vysoký obsah vitamínů A, B, C, E a železa. Díky obsahu minerálních solí a tříslovin mají podobné účinky jako například aspirin. Obsahují také látky, které jsou nezbytné pro krásné vlasy a nehty. Ženy si dokonce odvarem z malinových listů myly vlasy a měly je silné, zdravé a krásně lesklé.

Čerstvé malinové listy se rozdrtí a můžete je použít jako ozdravnou masku na obličej nebo na zánět či akné. Chcete-li léčivý účinek znásobit, masku si umyjte odvarem z malinových listů.

Malinová mast – čerstvě vylisovaná šťáva z malinových listů smíchaná s vepřovým sádlem, se odedávna používala na oteklá, zarudlý nebo bolestivá místa na pokožce.

Pít malinový čaj se nedoporučuje těhotným ženám do 34 týdne těhotenství.