• Fermentační a hnilobná kolitida Doporučuje se směs prášku z měsíčku lékařského a třezalky tečkované (ve stejném množství). Provede se 3týdenní kúra, během které se před jídlem spotřebují 4 čajové lžičky směsi. Kromě snížení bolesti pomáhá obnovit střevní stěny zraněné bakteriální infekcí a střevní flórou a zároveň reguluje střevní tranzit.

• Dyspepsie a cholecystitida Díky protizánětlivým účinkům na žlučník pomáhají měsíčky regulovat a uvolňovat žluč do dvanáctníku. Provádí se 3týdenní kúrou s měsíčkovou tinkturou, 1 čajovou lžičku 3krát denně, 20 minut před jídlem. • Dysmenorea Ženy trpící dysmenoreou mohou vyzkoušet 3měsíční kúru na měsíčkový prášek, 4 čajové lžičky denně. Měsíček pomáhá v tomto případě zklidněním křečí a snížením krvácení až na 3-4 dny.

• Rakovina, nádory Léčba měsíčkem lékařským inhibuje vývoj maligních buněk a současně stimuluje buňky imunitního systému (T lymfocyty) k napadení nádorových útvarů. U rakoviny prsu, rakoviny prostaty, rakoviny slinivky, vaječníků a kolorektálního karcinomu se doporučuje 2měsíční léčba práškem z měsíčku lékařského, 1 čajová lžička, 4krát denně. Pokud jsou v břiše také nádory, doporučuje se také klystýr s čajem z měsíčku lékařského, 12 za měsíc. Zevně aplikovaný měsíčkový krém a olej pomáhají rychleji léčit léze po radioterapii.

• Rány, pohmožděniny, chirurgické řezy Aby se zabránilo infekci kůže, doporučuje se umýt tinkturou z měsíčku lékařského, poté aplikovat měsíčkovou mast pro rychlejší hojení pokožky. Jak připravit nálev z měsíčku, prášek a tinkturu Prášek se připravuje ze sušených květin, jemně mletých v elektrickém mlýnku na kávu. Uchovávejte v těsně uzavřených skleněných nádobách. Pro maximální účinnost by měl být prášek připraven jen několik dní, aby byl co nejčerstvější. Nálev se připravuje z lžičky měsíčku měsíčku, spařeného 250 ml vroucí vody. Pijte po malých doušcích.

Tinktura se připravuje z čerstvých květin (včetně listnatých výhonků a pupenů). Omyjí se pod tekoucí vodou, nechají se uschnout a poté se jemně nasekají jako zelenina. Vložíme do skleněné nádoby a přidáme 1 citron oloupaný, nakrájený na plátky. Přidejte trochu vody a promíchejte vařečkou. Nechte namočené po dobu 1-2 hodin, poté nalijte do sklenice potravinářského alkoholu (nebo brandy) o 70 stupních. Nechejte ještě 10 dní máčet, poté sceďte a uchovávejte v tmavých lahvích na chladném místě.

Mast se připravuje následovně: – do kastrůlku dejte 1 balíček rozpuštěného másla nebo margarínu – přidejte 50 g včelího vosku, 1 lžíci oslazeného medu a 2 hrsti jemně nasekaných čerstvých květů měsíčku lékařského – nechte za stálého míchání pálit téměř do varu – hrnec sundejte z ohně a nechte do druhého dne – druhý den směs zahřejte a sceďte do sklenic

Zdroj: lataifas.ro