Proti různým bugům

Pokud je vaším cílem zbavit se několika druhů brouků současně, tento recept je pro vás.

Složení: 30 ml olivového oleje, po jedné kapce esenciálního oleje z citronely, eukalyptu, máty, čajovníku, myrty a cypřiše.

Všechny ingredience smíchejte v dóze, přidejte trochu vody a promíchejte – jen pozor, ať si směs ani při výrobě nedržíte u očí.

Proti mouchám

K zahnání otravných much můžete použít stejnou past jako na vosy, ale existuje i jednodušší způsob – naplňte sklenici vodou, vložte do ní minci a postavte ji na dobře osvětlené místo. Mouchy to vnímají jako hrozbu a rychle začnou prchat z vašeho domova. Místo zavařovací sklenice můžete použít i plastový sáček.

Proti pavoukům

Složení: 1,5 hrnku vody, půl hrnku lihového octa, 20 kapek mátového esenciálního oleje.

Příprava: Do rozprašovače nalijte vodu a ocet, poté přidejte esenciální olej. Směs dobře protřepejte. Nastříkejte místa za skříněmi, umyvadly, kouty v koupelně, tedy všechna místa, kde se pavouci objevují.

Tato směs hmyz nezabije, ale udrží ho daleko od vašeho domova. Postup čas od času opakujte, aby se nevrátily. Místo máty peprné můžete použít i eukalyptový esenciální olej. Efekt bude stejný, ale máta má příjemnější, jemnější vůni, píše Stil.

Další tipy

Chcete-li regulovat sílu vůně, vyvrtejte otvory ve víku nebo je zcela sejměte. Pokud jde o víčko s otvory, vůně se uvolňuje pomaleji a déle vydrží.

Ve všech receptech můžete vodu nahradit rozpuštěným voskem – tak vydrží déle a rychleji se vám bude pracovat.