Příznivý účinek švestek

  • Šťavnaté, masité, šťavnaté švestky mají nízký obsah kalorií, neobsahují žádné nasycené tuky, ale jsou bohaté na vitamíny, minerály a další přísady, které pomáhají udržovat ideální zdraví.
  • Švestky se používají jako projímadlo, protože je dobře známo, že jeho složky jako vláknina, sorbitol a satén podporují metabolismus v zažívacím systému.
  • Švestky jsou vynikajícím zdrojem vitaminu C, který je účinným antioxidantem. Vitamin C pomáhá tělu bojovat proti papouškům, zánětu a volným radikálům.
  • Švestky, zejména odrůdy mirabella, jsou cenným zdrojem vitaminu A a betakarotenu. Vitamin A má příznivé účinky na vidění, pokožku a zdravé sliznice. Studie dospěly k závěru, že tento vitamin chrání před rakovinou plic a rakovinovými komplikacemi.
  • Ovoce také obsahuje významné množství polyfenolických antioxidantů, jako je lutein a zeaxantinul kryptoxantinul. Tyto složky pomáhají bojovat proti volným radikálům a reaktivnímu kyslíku, který hraje důležitou roli v procesu stárnutí a dalších nemocí. Zeaxanthina, selektivní látka absorbující karotenoidy ve žluté skvrně sítnice, má pravděpodobně roli filtrování světla.
  • Čistí krev a snižuje krevní tlak i hladinu cholesterolu v krvi. Snižuje dnové revmatické potíže při prospěšné stravě ledvin a jater.
  • Snižuje stížnosti revmatiků s dnou, což je prospěšné ve stravě pacientů s ledvinami a játry. Švestky jsou vynikající projímadlo, výborný regulátor stolice a díky udržování střev tzv. také dobře slouží při nachlazení tím, že eliminuje katar a čistí střeva.
  • Díky vitaminu B příznivě působí na nervový systém a funkci mozku. Protože je tento vitamin velmi důležitý pro nervový systém, pomáhá metabolismu mozku a podporuje správné myšlení, učení a funkci paměti.

Švestky jsou bohaté na minerály, jako je draslík, železo a fluorid. Železo má účinek na tvorbu červených krvinek. Draslík je důležitou součástí buněk a tělesných tekutin, které regulují srdeční frekvenci a krevní tlak.

Je bohatý na komplexy vitamínů B, jako je niacin, vitamin B6 a kyselina pantothenová, které společně podporují metabolismus bílkovin a tuků v těle.

Obsahuje také vitamin K, který je důležitý pro srážení krve, vývoj kostí a léčení pacientů s Alzenheimerovou chorobou.

Modré, červené a žluté švestky, které jsou obvykle také tenké a maso pevně ulpívá na semeni, jsou méně cenné, protože jsou silně kyselé.

Zdroj:edenkert.hu