Tato studie je přesvědčivým důkazem, že hluk − a to i na úrovních, které neprodukují zvuk − způsobuje stres a je škodlivý pro člověka.

pillcytotecasli

Vědci nestudovali ticho a jeho výhody objevili náhodou. Ticho se poprvé objevilo ve vědeckém výzkumu jako základ, s nímž vědci porovnávají účinky hluku nebo hudby.

Doktor Luciano Bernardi studoval v roce 2006 fyziologické účinky hluku a hudby a učinil překvapující objev. Když byly subjekty jeho výzkumu v tichu mezi hlukem a hudbou, cítili silný vliv. Dvouminutové pauzy byly pro mozek mnohem uvolňující než relaxační hudba nebo delší ticho, které bylo na místě před začátkem experimentu.

Náhodné pauzy Bernardiho se staly prakticky nejdůležitějším aspektem studie. Jedním z jeho hlavních výsledků bylo, že ticho je umocněno kontrasty.

Mozek rozpoznává ticho a reaguje na ně

Mnozí učitelé a meditační guru si toho jsou vědomi a během dne doporučují časté meditační pauzy. Ačkoli si můžeme představit ticho jako nedostatek informací, věda mluví o opaku. Mozek rozpozná ticho a reaguje na ně velmi silně.

silenttreatment

Studie regeneračního biologa z Duke University, Imke Kirsteho, zjistila, že dvě hodiny ticha za den způsobují vývoj buněk v hipokampu, oblasti mozku spojené s tvorbou paměti zahrnující smysly.

Když jste v tichu, mozek může „obnovit“ některé své kognitivní schopnosti

Neustále zpracováváme obrovské množství informací. Studie ukázaly, že velká zátěž dopadá na náš prefrontální kortex, což je část mozku zodpovědná za rozhodování, řešení problémů a další.

Když trávíme čas sami v tichu, naše mozky jsou schopny relaxovat a dát této části mozku odpočinek.

Výzkumníci zjistili, že ticho pomáhá novým buňkám diferencovat se do neuronů a integrovat se do systému, a když uchylujeme do ticha, naše mozky zpracovávají informace lépe. Můžeme analyzovat náš život a vidět perspektivu, která je životně důležitá pro duševní pohodu.

Ticho zmírňuje stres a napětí

Zatímco hluk vytváří stres, ticho zmírňuje stres a napětí jak v mozku, tak v těle. Ticho doplňuje a vyživuje naše kognitivní zdroje. Hluk způsobuje, že ztrácíme koncentraci, kognitivní schopnosti a snižuje motivaci a výkon mozku (jak potvrzuje výzkum).

Karen Bannan

Studie však ukazují, že čas strávený v tichu může zázračně obnovit to, co bylo ztraceno v důsledku nadměrného hluku. Staří duchovní mistři to vždy znali; ticho léčí, ticho nás hluboce ponořuje do sebe a ticho vyrovnává tělo a mysl. Nyní to věda potvrzuje.

Léčivé účinky přírody a ticha jsou známé již dlouho, ale nyní můžeme přispět k našemu zdraví a pohodě výživy našeho mozku.

Jednoduchý, ale dávný zážitek z ticha je léčivý balzám, který naprosto potřebujeme!