Bledost, plovoucí stolice:

Stejně jako žloutenka, okluze vyvolaná nádorem v žlučovodu brání bilirubinu v přístupu do zažívacího traktu. Bilirubin je žluto-hnědá látka ve žluči, což dává barvě stolice. Pokud není přítomna v zažívacím systému, stolice může být šedá nebo bělavá a plavat kvůli nezreagovaným tukům.

Svědicí pokožka:

Svědění je také spojeno se zablokovaným žlučovodem. Pokud se v těle hromadí žlučové soli a žluč, mohou se hromadit na pokožce a způsobit svědění.

Bolení břicha:

Většina pacientů s rakovinou pankreatu pociťuje nějakou formu bolesti břicha, kterou obvykle pociťuje v horní části břicha. Může zmizet, když se nakloníte dopředu, nebo ještě hůře, když budete jíst nebo ležet.

Krevní sraženina:

U některých lidí mohou být krevní sraženiny nejčasnějšími příznaky rakoviny pankreatu. Pokud si všimnete bolestivého otoku, zarudnutí nebo tepla v nohou, může to být krevní sraženina.

Bolesti zad:

Bolesti zad mohou být spojeny s bolestmi břicha, ale jsou chvíle, kdy nejsou spojeny s touto rakovinou. Ačkoli je bolest zad častým příznakem, může se u vás objevit bolest uprostřed zad, jak rakovina tlačí na nervy nebo orgány.

Bezbarvá moč:

Tmavá moč je výsledkem bilirubinu vyskytujícího se v krvi. Buďte opatrní, pokud je vaše moč hnědá!

Kdo má zvýšené riziko rakoviny pankreatu:

  • Kuřáci
  • Více než 50 let
  • Genetická predispozice – Lidé s mutací genu BRCA
  • Obézní lidé
  • Diabetici

Zdroj:healthyfoodteam.com