postup:

Vodu svařte v menším hrnci, přidejte lístky a stonky rýmovníku, kastrol zakryjte, vypněte plamen a nechte uzavřené vychladnout. Jakmile máte odvar studený, přecedíte přes sítko, přidáte lžíci octa a je hotovo. Není nic jednoduššího, než repelent nalít do malé rozprašovací lahvičky a pamatovat na to, že se máte nastříkat pokaždé, když jdete někam ven, kde hrozí výskyt klíšťat. Zdaleka nejlepší je postříkat holou kůži, samozřejmě hlavně od kolen dolů. Repelent ale nedělá skvrny ani na oblečení.

Jaká je trvanlivost takto připraveného repelentu? Díky octa se repelent nepokazí ani za měsíc, do té doby ho ale zcela jistě spotřebujete. Vždy je ale lepší uchovávat ho v chladničce.

Náš tip: Odvar bude ještě více účinný, pokud kromě rýmovníku přidáte také pár větviček tymiánu (nebo půl sáčku sušeného) a pár větviček levandule (nebo 3 kapky levandulové silice).

K masu v kuchyni, i jako přírodní lék!

Rýmovník je vlastně takovým všestranným domácím pomocníkem. Jeho lístky můžeme zkusit využít i v kuchyni, a to všude tam, kde se používá šalvěj, tedy například na dochucení zvěřiny nebo do marinády na grilování masa.

Rýmovník pěstujeme nejen pro jeho mátově-meduňkovou vůni. Čaj z listů rostliny pomáhá nejen při nachlazení, ale také mírní bolesti hlavy, astma, střevní a žaludeční koliky, urovnává trávení a dokonce působí i proti parazitům ve střevech. Na odvar z rostliny úplně vystačí jeden lístek na 200 ml vody. Odvar pomáhá při vysokém tlaku a srdečních problémech, pomůže však také po vychladnutí na drobné ranky a popáleniny, je urychlovačem hojení.

Zdroj:Genialne.pl