Po skončení macerace tekutinu přecedíme. Získanou tinkturu uchovávejte v tmavě zbarvené lahvičce. Můžete použít prázdnou lahvičku se starou zátkou na odkapávání tinktury. Pampeliškovou tinkturu skladujte v domě na chladném a tmavém místě. Pokud byla tinktura připravena s alkoholem, vydrží několik let. Pokud jste použili ocet, trvanlivost je 1 rok. Jak podávat pampeliškovou tinkturu  Můžete užívat 1 čajovou lžičku pampeliškové tinktury, 3x denně.

Jaké jsou výhody pampelišky?

Kořeny pampelišky jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu, pryskyřice, vitamíny (A, B, C, D, E), minerální látky (vápník, draslík, fosfor, hořčík, bór, křemík, zinek, železo) Působí cholereticky a žlučopudně, tj. stimuluje sekreci žluči a implicitně zlepšuje hepato-biliární funkce. Velmi nahořklá chuť kořene dává tušit, že jde o prospěšnou rostlinu pro játra a žluč. Pampeliška zvyšuje množství vylučované moči. Je to zároveň diuretikum a projímadlo. Svými čistícími účinky pomáhá čistit tělo od toxinů. Při jakých nemocech pampeliška pomáhá Pampeliška se doporučuje při mnoha onemocněních:

Pampeliška se doporučuje při mnoha onemocněních:

biliární dyskineze střevní poruchy zácpa anorexie pálení žáhy překyselená gastritida hypertenze vysoký cholesterol ateroskleróza otok zadržování vody (menstruace) infekce močového ústrojí dna revmatismus anémie osteoporóza (prevence) akné, ekzémy, jiná kožní onemocnění

Pampeliška je také užitečná při prediabetu a obezitě. Tonizuje cévy, a proto může mít dobré účinky na křečové žíly a křečové vředy. Studie publikovaná v roce 2010 v Journal of Ethnopharmacology ukázala, že extrakt z kořene pampelišky zpomalil progresi jaterní jizvy u myší. Konkrétně extrakt z pampelišky inaktivoval jaterní hvězdicové buňky zapojené do jaterní fibrózy. Autoři tvrdí, že pampeliška odstraňuje oxidační stres z jater a umožňuje tomuto orgánu snadno se hojit a regenerovat.

Když se sklízejí kořeny pampelišky Oddenky pampelišky se odstraňují ze země během léta, počínaje červencem a končí koncem podzimu. Rýč je použitý. Kořeny se omyjí ze země, vyčistí a jemně nasekají. Nechte zaschnout a poté uložte do papírových sáčků. Sušené kořeny pampelišky můžeme později využít při přípravě čajů, tinktur nebo kapslí.

Zdroj.lataifas.ro