• Vzhledem k tomu, že taková maligní přeměna nebo maligní změna vyžaduje delší dobu, máme dostatek času na preventivní opatření k prevenci vzniku rakoviny tlustého střeva. Jedná se o vyhýbání se vlivu rizikových faktorů na jedné straně a provádění preventivních prohlídek na straně druhé – říká premiér. Nola.

Co je klíčová věc, kterou můžete udělat, abyste zůstali zdraví?

Rizikovými faktory se rozumí dědičný faktor, nepravidelná strava s potravinami bohatými na živočišné bílkoviny, konzumace potravin s malým množstvím celulózy, nepravidelná stolice, obezita a kouření.

Diagnóza kolorektálního karcinomu a úmrtnost v USA se také liší podle etnického původu. Nejnovější údaje od American Cancer Society odhalují, že výskyt je téměř o 20 procent vyšší u černochů a úmrtnost je o 40 procent vyšší než u bělochů. Domnívají se, že důvodem je vyšší prevalence rizikových faktorů v černošské populaci, jako je kouření a obezita, a omezený přístup ke zdravotní péči.

Klíč k udržení zdraví: Je důležité naslouchat svému tělu! Pokud se něco nezdá, kontaktujte svého lékaře. Inklinuji k mladším pacientům

rakovina tlustého střeva však není diagnostikována včas, a pak je úspěšnost léčby nižší. Mladí lidé si málokdy myslí, že mají rakovinu tlustého střeva, a lékaři tuto možnost často ignorují.

  • To je pravda, protože lidi dělají hemokult a pak doktor mávne rukou a řekne, že další vyšetření není potřeba, protože je vše v pořádku. Znovu ale zdůrazňuji, že toto vyšetření nenahrazuje kolonoskopii. Slouží pouze k tomu, aby se někdo, jehož situace je naléhavá, dostal na kolonoskopii dříve, a problémem je zejména to, že vyhledávání provádí malý počet institucí v poměru k počtu obyvatel a jsou dlouhé čekací listiny. Hledání je navíc poměrně nepříjemné, takže se mu lidé vyhýbají – upozorňuje prim. Nola.

Příznaky rakoviny tlustého střeva

  • Při zjištění stop krve a/nebo hlenu ve stolici, při střídavém výskytu zácpy a průjmu je nutné kontaktovat lékaře a trvat na kolonoskopii a nepřipisovat to hemoroidům, což je nejčastější omyl a mylná představa. . Totiž existence hemeroidů nevylučuje, že někde ve větší vzdálenosti od řitního otvoru je v tlustém střevě rakovina nebo polyp.

Upozorňuje také, že při kolonoskopii se v případě nálezu polypu tkáň odebere a pošle na patohistologický rozbor, který brání jejímu přeměně do zhoubného stavu, proto říká, že nejde jen o diagnostické vyšetření , ale i preventivní léčebný postup.

Příznaky, které by mohly naznačovat rakovinu tlustého střeva, zahrnují změnu ve stolici, jako je náhlý průjem nebo zácpa, krev ve stolici, bolesti břicha nebo křeče a náhlá ztráta hmotnosti.

Zdroj.24sata