VNĚJŠÍ Zhoubné nádory. Nalijte 2-3 hrstky jetele vroucí vodou, vydržte 10 minut, vypusťte vodu. V teplé formě dortu připravte pleťové vody po dobu 1-2 hodin. V létě pro stejné účely aplikujte kaši z čerstvých listů.

DIABETY. Zvykněte si pít jetel z čaje (místo běžného čaje) vařením 2–3 sušených hlav jetele ve sklenici vroucí vody.

ALERGICKÉ CHOROBY KŮŽE, VASCULITIS, VITILIGO. 3 čajové lžičky jetele – vařte vrcholy s listeny (suché) se sklenicí vroucí vody, nechte 1 hodinu a vypijte čtvrt sklenici 4krát denně. Současně připravte pleťové vody nebo obklady: vařte 2 čajové lžičky květin ve sklenici vroucí vody a nechte působit 5-6 hodin, nejlépe v termosce. Čas na pleťové vody není omezen.

ŠEDÉ VLASY  Pokud zachytíte začátek šedivění a každoročně vtíráte šťávu vymačkanou z jetele do vlasových kořínků, pak šedivění na dlouhou dobu znatelně zpomalí.

ROZTROUŠENÁ SKLERÓZA. 3 čajové lžičky jetelových květů nebo semen (to lze sbírat na podzim) nalijte sklenici vroucí vody, nechte 1 hodinu. Pijte 1/4 šálku 3-4krát denně 20 minut před jídlem. Nebo semena polkněte 3krát denně, 1 čajovou lžičku 3krát denně mezi jídly a zapijte vodou. Akce bude stejná. (Mimochodem, složení semen jetelů udržuje mnoho tajemství. V každém případě neznám jedinou rostlinu, jejíž semena, rok poté, co se držely alkoholu, jako by se nic nestalo, během jejich pěstování nádherně kvetly. sezóny a dal normální semena – byl jsem šokován takový případ.)

* * *

+Zdánlivě neškodnou bylinou je jetel červený. Může se však také stát pro člověka vážným nepřítelem. Nemluvím ani o tom, že je nutné přestat užívat jetel, když se objeví bolesti žaludku a průjem (i když v některých případech jim léčitelé léčí bolesti žaludku a koliku). Ale jen málo lidí ví, že červený jetel by neměl být používán pro rakovinu závislou na estrogenu.

Jetel je nežádoucí s tendencí k srdečním chorobám, mrtvici nebo tromboflebitidě. Je to kontraindikováno během těhotenství.

Zdroj:studfile.net