Jak funguje plošina?

Plošina nemá ovlivňovat mořský život, což bylo pro Marcellu důležité. Plošina je dlouhá 400 metrů a má tvar jakési střapaté cibule. Vystupuje 15 metrů nad vodou. Pod hladinou vody dosahuje hloubky 35 metrů.

To je nutné, protože proudy stahují plastové části do hloubky 30 metrů pod hladinu vody. Díky tomuto designu můžeme vyčistit oceánské proudy. Díky vlastnímu vztlaku se může plast vynořit na povrch vody, kde bude shromážděn a odstraněn.

Plastový odpad z oceánu nelze recyklovat v důsledku chemické reakce s mořskou vodou. Proto bude plynovým procesem přeměněn na oxid uhličitý a vodík. Vodík zajistí palivové články plošiny.

Plastové lahvi trvá 450 let, než se rozloží.

Průměrný Němec vyprodukuje 216 kilogramů odpadu ročně, z čehož 37 kilogramů tvoří plastové obaly. Určitou část lze recyklovat, například PET lahve.

Jiná situace je u filmu nebo u smíšených druhů plastů. Podle asociace BDE Waste Disposal Association vyváží Německo asi čtvrtinu plastového odpadu do zahraničí.

Odpad je často likvidován nesprávně − je spalován nebo vyhazován do moře. V něm se může rozložit, ale až za pár set let. Například plastová láhev se zcela rozloží po 450 letech.

„Pokud to bude pokračovat, do roku 2050 bude v oceánech více plastů než ryb,“ říká Marcella a její hlas zesílil.

Pro ni už je projekt dlouho záležitostí celého jejího života: uspořádala krátké prezentace v Drážďanech a v Cáchách. Ale financování je stále problém.

Marcella potřebuje partnery a peníze

Marcella vedla projekt pět let a spojila ho s prací architektky. Nyní jí pomáhá 35 dobrovolníků. „Ale naléhavě potřebujeme někoho, kdo převezme koordinaci a napíše žádost o financování,“ říká Marcella.

Nedávno získali 200 000 euro crowdfundingem. A i když to zpočátku zní jako velká suma, je to jen počáteční financování pro první polovinu roku. „Než budeme moci model zavést, musíme nejprve vědecky prokázat, že platforma funguje.“

Marcella Hansch Melight

To vyžaduje studie technickoekonomické proveditelnosti a technické modelování, jejichž realizace je nákladná. Kolik bude plošina stát, Marcella ještě neví.

„Doufám, že za pět let budeme moci postavit první prototyp,“ říká. „Nejprve bude instalace použita u ústí řeky, kolik plošin je potřeba k vyčištění celého oceánu, ještě není známo.“

Marcella chce najít partnery, kteří by s ní spolupracovali. Nápad tu je. Lidé, kteří jsou z projektu nadšeni, také. Chybí jen jedna věc: finanční podpora. Pokud budou peníze, Marcella bude moci zachránit moře.

Podpořte Marcellu!