Tento čaj je také dobrý na trávení a na léčbu zánětů trávicího traktu. Čaj z proskurníku upravuje trávení a zrychluje metabolismus. Tímto způsobem pomáhá při hubnutí a zároveň poskytuje pocit sytosti.

Bylo prokázáno, že čaj z proskurníku dokáže léčit i záněty žaludeční sliznice, zejména v kombinaci s heřmánkem. Může také léčit zánět tlustého střeva, průjem a zvracení.

Lze použít i k zevnímu použití, ve formě obkladů na hojení kožních vředů, popálenin a podrážděných očí.

Kořen proskurníku je nejléčivější částí rostliny a nejlepší čaj se připravuje z kořene mladé rostliny. Po utržení je třeba ji oloupat, aby ji nenapadly různé plísně, které ničí léčivé účinky. Po oloupání se vysuší a teprve poté je připraven k přípravě čaje nebo sirupu.

Příprava čaje:

Čaj ze slézu se připravuje a pije jinak než ostatní čaje, protože nesprávnou přípravou se ztrácí léčivé vlastnosti.

Toto je správný způsob přípravy: 2 lžíce kořene proskurníku zalijte 2,5 dl vlažné nebo studené vody a nechte alespoň 1 hodinu, ideálně 2 hodiny, aby se vytvořil dostatek hlenu. Poté trochu zahřejte, přidejte trochu medu a pijte třikrát denně.