Tinktura
Můžeme použít sušené listy nebo kůru. Vložte 20 gramů z toho do zednické nádoby a nalijte do ní 100 ml čistého alkoholu. Lahvičku pevně uzavřete a nechejte 10 dní stát třepáním 3-4krát denně. Po 10 dnech zfiltrujte a uložte tinkturu v chladničce po dobu 6 dnů. Zastaví se tedy na 2 roky, ale před použitím protřepejte.

Kůže
Vložte 4 lžíce sušených listů nebo kůry do láhve nebo zednické nádoby a poté přidejte 1 litr červeného vína. Uzavřete lahvičku a nechejte 10 dní zrát, ale třepejte třikrát denně. Poté zfiltrujte, nechte v chladničce dalších 6 dní, poté přidejte další 1 litr červeného vína a nalijte do malých lahví. Tato lahodná příprava může trvat 2 roky.

Na bolesti kloubů
Můžeme udělat vynikající obklad na bolesti kloubů. Jakmile šeřík začne kvést, můžeme si z něj vyrobit tinkturu, která zmírní bolesti kloubů. Posypte květ varhany do půl litrové láhve, dokud není plná, ale uvolněná. Nalijte to vodku, nechte ji stát tři týdny na tmavém místě při pokojové teplotě a poté přefiltrujte. Připravenou tinkturu lze použít k obvazu kloubů zředěním 60-70 ml tinktury vodou na polovinu. Tímto způsobem navlhčete obvaz, položte jej na bolavou část a poté přikryjte nylonem a teplým obvazem.

Na revmatický zánět
Z květu šeříku se dá vyrobit analgetická mast, která je velmi dobrá, když se při revmatickém zánětu vtírá do kloubů. Za tímto účelem důkladně protřete dvě lžíce nasekaných květin dvěma lžícemi čerstvého másla. Krém skladujte v chladničce. Může být uložen až měsíc.

zdroj:agraroldal.hu