Šafrán se ručně sbírá z tmavě červených tyčinek šafránové květu. Naneštěstí, cena šafránové koření šplhá v závislosti na jeho kvality až do 400 liber za kilogram.

Šafrán má různé využití, používá se jako koření do jídla, barvivo či léčebný prostředek. Také byste měli vědět, že šafrán obsahuje karotenoidy krocín a krocetín, které chrání buňky a nervy, a mají silné antioxidační účinky. Krocín ze šafránu má silnější antioxidační než alfa-tokoferol, dokáže zabránit tvorbě peroxidovaných lipidů, a částečně umí obnovit superoxiddismutázu.

Jak ho použít?

Držte se rad expertů: pro oční účinky – vezměte si 20 mg kvalitního šafránu denně. Případně si stejné množství šafránové koření zamíchejte do jídla či čaje.

Pokud užíváte přímo šafrán jako  koření, pak doporučená dávka je 0,5 až 1 gram . Dávky vyšší než 5 gramů už mohou mít na tělo toxické účinky.

Zdroj:vylectese