Pravidelná konzumace vysoce zpracovaných potravin, červeného masa a produktů bohatých na cukr ve velmi mladém věku podporuje rozvoj rakovinných buněk v těle v pozdějších letech. Přispívá k tomu i denní jídelníček s nízkým obsahem celozrnných výrobků, ovoce a zeleniny a zdravých tuků. Jak uvádí spoluautor studie Dr. Shuji Ogino z Brigham and Women’s Hospital v Bostonu, nezdravý životní styl narušuje správnou střevní mikrobiotu. 

Udržování střevní rovnováhy zlepšuje fungování imunitního systému a pomáhá v boji proti chronickým zánětům. Složení střevního mikrobiomu nepříznivě ovlivňuje nejen nesprávná výživa, ale také kouření, pití alkoholu, nízká fyzická aktivita a genetické dispozice.

Dr. Shuji Ogino věnoval zvláštní pozornost nárůstu počtu případů kolorektálního karcinomu u mladých dospělých. Údaje z National Cancer Institute ukazují, že od 90. let se počet případů rakoviny střev mezi obyvateli USA do 50 let zdvojnásobil.