1) Cvičte! Co pumpuje lymfu? Nezapomínejte na to, že lymfatický systém nemá srdce. Pohyb svalů stimuluje chlopně v cévách, které pomáhají posouvat lymfu nahoru směrem k srdci. Vše, co způsobuje stav beztíže, pomáhá také lymfě (jako trampolína nebo horská dráha)! Vyvolávání stavu beztíže, nazývané také odražení, pomáhá lymfě pohybovat se směrem nahoru k srdci a axilárním lymfatickým uzlinám. Obvykle to vyžaduje svalovou námahu, která tlačí proti gravitaci. I po několika sekundách stavu beztíže má lymfa snadnější možnost návratu.

2) Lymfa lze z dolních končetin dostat až k srdci pomocí inverzí. Co dostanete, když přidáte cvičení+inverze? JÓGU. Jóga je známá svou schopností detoxifikovat a obnovovat pomalý lymfatický systém. Hot jóga pomáhá také urychlovat proces prostřednictvím pocení. Pot je velice účinný detoxikační prostředek!

3) Pozitivní a negativní tlak z hlubokého, bráničního dýchání je skvělou metodou rozproudění lymfy směrem k lymfatickým kanálům. Naše těla mají mnohem více lymfy, než krve, proto pranayama dýchání během cvičení jógy spolu s pomalým, hlubokým dýcháním během dne pomáhá filtrovat lymfu a pomáhat jejímu řádnému proudění. Jóga je znovu velice prospěšná.

4) Strava je zcela zásadní. Nezapomeňte maximálně omezit balené nebo zpracované jídlo. Vyhněte se geneticky modifikovaným potravinám a pesticidům. Jezte nezpracované jídlo hlavně rostlinného původu. Stravujte se dle sezóny, což znamená teplé jídlo v zimě a ochlazující potraviny v létě. Lymfa doslova zhoustne jako omáčka, jakmile hladina toxinů překročí přípustnou hranici. Jezte syrové ovoce na lačný žaludek. Dle ájurvédy má pročišťující vlastnosti. Nezapomeňte, že je mnohem snadnější nemocem předcházet, než je později léčit.

5) Používejte ráno suchý kartáč z přírodních štětin a kartáčujte směrem k srdci podél mízovodů. Lymfa proudí tímto směrem. Kartáčujte ramena a nohy směrem nahoru k srdci a to krouživými pohyby.

6) Pijte hodně vlažné vody. Zbavte se sladkých nápojů a sladkostí! Voda přispívá k lepšímu a snadnějšímu proudění lymfy. Studená voda ve skutečnosti brání trávení. Používejte fluoridový filtr.

7) Masáže, pokud možno jemné, stimulují většinu stagnující lymfy směrem k srdci. Na pomalém toku lymfy se může podílet i stres, s čímž mohou pomoct masáže také. Dokonce existují speciální lymfatické masáže, které dokážou odstraňovat infekce z těla. Nezapomínejte, že lymfatický systém tvoří převážně imunitní buňky!

8) Nízká hladina jódu bývá také považována za znak pomalého toku lymfy. Lugolův roztok pomáhá podporovat odstraňování toxinů z krve. Před užíváním jakékoliv nové medikace se nezapomeňte poradit s lékařem.

9) Jezte červené potraviny, jako jsou granátová jablka, třešně, červená řepa a brusinky! Všechny stimulují proudění krve a v ájurvédě se používají k pročištění systému.

Pečujte o své tělo s láskou. Je to váš chrám. Zdravé tělo je jedním z klíčů k duševnímu a duchovnímu zdraví.

Zdroje:

  1. Harrison’s Principles of Internal Medicine, 16th Edition The lymphatic system
  2. The Fat Flush Plan by Ann Louise Gittleman, PhD
  3. www.lifespa.com: The Miracle of Lymph-Dr John Douillard’s Lifespa