Mladý šeřík snadno snáší přesazování na jaře.

Nejlepší doba pro přesazování do květináčů je od března do června. Měly by být vybrány řízky dlouhé alespoň 20 centimetrů s několika listy. Řízky se řežou pod kolenem na spodním konci, protože se z nich tvoří kořen.

Nejjednodušší způsob je ponořit řízky do zakořeňovacího hormonu a dát je do směsi písku a zeminy. Zakryjte nylonem a dejte na teplé místo s dostatkem slunečního záření a denně větrejte. Řízky zaléváme vlažnou vodou, půda by však neměla být příliš vlhká.

Při výběru druhu šeříku pro dekorativní nádobu je vhodné zvolit zakrslý druh. Balkony, střešní terasy, paluby a velmi malé zahradní nebo krajinné prostory mohou být ideálním místem pro šeříky v květináčích.

Šeřík vyžaduje pro své kořeny hodně místa, proto je nejlepší volbou velký květináč. Rostou dobře, když mohou rozšířit své kořeny a vyvinout se ve větší rostliny. U zakrslých odrůd se doporučuje nádoba ne hlubší než 12 cm a minimální šířka 24 cm. Větší nádoby znamenají lepší izolaci kořenů před vysokým teplem nebo chladem. Poskytuje také ochranu kořenů před vystavením nadměrnému teplu nebo mrazu. Větší květináč znamená, že šeřík by měl být zaléván méně často. Vyhněte se nádobí, které je černé, protože může přitahovat zbytečné teplo, uvádí Radio Sarajevo.

Šeříku se daří v úrodné, humózní, dobře propustné, neutrální až zásadité půdě a nesnáší kyselé půdy, proto je potřeba mu zajistit zásaditou nebo zásaditou zeminu určenou pro pěstování stromků v květináčích. Mnoho komerčních zalévacích půd má rašelinový mech, který půdu poněkud okyseluje. Pokud je půda ve špatném stavu, je vhodné přidat kompost.

Po zasazení šeříku do květináče je nutné jej zalít a udržovat půdu vlhkou a zalévat pokaždé, když půda vyschne 1 cm pod povrchem (většinou jednou až dvakrát týdně). Listy začnou padat nebo se ohýbat, pokud rostlina příliš vyschne.

Někdy po obzvlášť tuhé zimě může šeřík vypadat jako uschlý. Ale klidová fáze během zimy pro šeřík je extrémně důležitá, aby keř na jaře rostl bujněji. Pokud se očekávají tuhé zimy, spodní část stromu by měla být pokryta stromovou kůrou a větvičkami, aby se udržela vlhkost a teplo.

Zdroj:website