4. Bolest žaludku

Nevolnost nebo dokonce zvracení může být varovným signálem. Zvracení po selhání jater se obvykle vyskytuje s dalšími příznaky.

5. Trávicí problémy

Poškození jater způsobuje zvýšení střevní propustnosti („prosakující střevo“), bakteriální přerůstání tenkého střeva (SIBO) a celkové zpomalení trávení v důsledku změn hladin hormonů a produkce žluči. Změna návyků na záchodě, nadýmání a nepohodlí v podbřišku jsou typickými příznaky.

6. Únava a celková slabost

Jak se játra unaví, my také. Únava je téměř vždy průvodním příznakem onemocnění jater.

7. Svědění kůže




Ačkoli to zní divně, dysfunkci jater může doprovázet i svědění kůže. Při stagnaci žluče nemůže žluč správně proudit a v závislosti na stupni stagnace může způsobit svědění kůže.

8. Žloutenka

Bilirubin vzniká rozkladem hemoglobinu v krvinkách a je vylučován žlučí játry. Tento vedlejší produkt se hromadí v krvi a zbarví kůži a bílkoviny v našich očích nažloutle.

9. Anorexie

To je spojeno s bolestí žaludku, únavou a nevolností. V tomto případě nechceme jídlo. Protože jsou játra nedílnou součástí trávicího procesu, jsou tedy v případě poškození narušeny i hormony zapojené do hladu.

10. Změna ve stolici

Bilirubin je primárně zodpovědný za barvu stolice. Odbarvení může být způsobeno řadou faktorů, jedním z nich je ucpání žlučovodu, které způsobuje zblednutí a šednutí stolice.

11. Změna v moči




Porucha funkce jater může ovlivnit zpracování, dodávání a vylučování bilirubinu. Vzhledem k tomu, že bilirubin dodává moči citrónově žlutou barvu, může být jeho zhnědnutí, které se může zbarvit do oranžova, známkou poškození jater.

12. Střevní krvácení, zácpa a průjem

Vysoký krevní tlak může způsobit, že se tepny a žíly dostanou do jater nebo z jater, a následně způsobí gastrointestinální krvácení, které se může objevit také v jícnu, žaludku nebo střevech.

zdroj:borsonline.hu