POSTUP:

1. Naklíčte semena okurky, vložte je do malého kastrolu, vyloženého papírovými utěrkami, namočeného ve vodě. Pánev přikryjeme pokličkou a postavíme ji k radiátoru tak, aby teplota kolem ní byla kolem 28 °C‌. Pokud jsou tyto podmínky splněny, semena vyklíčí za 8-10 hodin. 

Sazenice okurek začínáme pěstovat začátkem dubna.

2. Připravte substrát pro výsadbu. Připravujeme ho z prosáté zeminy, kombinované s malým množstvím kompostu, dřevěného popela a písku. Substrát musí být lehký a sypký.

3. Sklenice naplňte připraveným substrátem, pod jejich horním okrajem nechte asi 2-3 cm volné. 

4. V každé sklenici udělejte v substrátu asi 2 cm důlek a vložte do něj semínko. Zakryjte ji substrátem. Navlhčete ji odstátou vodou.

5. Dno krabičky zakryjte potravinářskou fólií a vložte do ní sklenice. Zakryjte je potravinářskou fólií, abyste vytvořili skleníkový efekt a uchovávejte je na teplém místě (asi 25 °C), dokud se neobjeví první výhonky. Poté odstraňte fólii a krabičku udržujte na slunném nebo uměle osvětleném místě (10-12 hodin denně), dokud se výhonky neobjeví ve všech sklenicích. Nezapomeňte v nich pravidelně zalévat substrát.

6. Poté můžete box vyndat na zavřený balkon nebo přes den na zavřenou verandu. Pokud teplota klesne pod 16 °C‌, zakryjte ji potravinářskou fólií, zachyťte ji háky, ale ponechte otvor pro cirkulaci vzduchu. A večer dáme krabici pod ultrafialovou lampu na další 3-4 hodiny, abychom zabránili nadměrnému prodlužování sazenic, protože noční teplota v domě je 20-25 ° C‌ (optimální noční teplota pro okurky je 16- 20 °C).

7. Až budou mít sazenice 1-2 pravé listy, naplňte substrát skleničkami. Udělejte to před zavlažováním. Tím zabráníte nadměrnému prodlužování sazenic a stimulujete je k rozvoji nových kořenů ve stonkové části, kterou jste zasypali zeminou.

8. Za 3-4 dny po naplnění substrátu do sklenic sazenice přihnojte hnojivem, které obsahuje fosfor a draslík (bez dusíku).

9. Za 28-30 dní budou sazenice dostatečně vyvinuté a připravené k výsadbě na zahradě (asi v polovině května). Předtím je nechte 2–3 dny přes noc venku, aby si zvykly na nízké noční teploty.

Miluji zahradničení!

Zdroj:Retete