Deprese a úzkosti

Pokud se cítíte v depresi nebo úzkosti, můžete mít problémy se štítnou žlázou. Nadměrná produkce hormonů ovlivňuje nadměrnou mozkovou stimulaci vedoucí k pocitům úzkosti. Snížená produkce hormonů má opačný efekt, tedy dochází k depresi.

Pocit chladu / nadměrné pocení

Štítná žláza je pro naše tělo jako termostat, který reguluje tělesnou teplotu. Pokud je produkce hormonů nadměrná, pak se zrychlí metabolismus, což vede ke zvýšení tělesné teploty a pocení. Pokud je v těle snížena tvorba hormonů, snižuje se i tělesná teplota a dochází k pocitu chladu.

Neobvyklé hubnutí nebo přibývání na váze

Hormony štítné žlázy jsou zodpovědné za regulaci metabolismu. Snížená produkce hormonů zpomaluje metabolismus těla a schopnost spalovat kalorie, což vede k přibírání na váze. Nadměrná sekrece hormonů vede k náhlému hubnutí.

Nerovnoměrná období

Pokud máte problémy s menstruací, příčinou může být štítná žláza. Hormonální nedostatek menstruaci zvyšuje, prodlužuje nebo způsobuje předčasnou menstruaci, naopak nedostatek hormonů snižuje intenzitu menstruace a vyskytuje se méně často.

Problémy s koncentrací

Pokud vaše štítná žláza nefunguje dobře, pak nefunguje správně váš mozek. Snížená činnost štítné žlázy způsobuje ztrátu paměti a zvýšená aktivita snižuje koncentraci.

Nepříjemný pocit v krku nebo viditelné zvětšení krku

Nadměrná práce a snížená funkce štítné žlázy vede ke vzniku otoku krku v důsledku zvýšení objemu žlázy.

Změny srdeční frekvence

Snížená sekrece hormonů ve štítné žláze snižuje srdeční frekvenci a zvýšená sekrece hormonů způsobuje zvýšení srdeční frekvence.

Bonus: Kdo je více ohrožen?

Ženy více než muži

Ženy nad 60 let

Lidé s anamnézou problémů se štítnou žlázou v rodině

Zakloňte hlavu dozadu a polkněte. Prozkoumejte krk kolem Adamova jablka a oblast nad klíční kostí. Pokud nahmatáte bulku nebo nepravidelnost, navštivte lékaře. Pokud máte některý z těchto příznaků, okamžitě vyhledejte lékaře.

Zdroj.flickr