3. Výsledkem je zánět močového měchýře a zápach moči

Cystitida je zánětlivé onemocnění močového měchýře a močových cest. Většinou se vyskytuje u žen. Kromě ostře páchnoucí moči je cystitida charakterizována častým nutkáním použít toaletu s malým množstvím moči; falešná nutkání močit; bolest a pocit pálení při močení. Časté jsou také pocity malátnosti a slabosti. Moč se zakalí a ztmavne.

4. Dehydratace způsobuje špatný zápach moči

Moč obsahuje metabolické produkty, které je nutné z těla odstranit spolu s vodou. Pokud pijete málo vody, odpadní látky se stávají koncentrovanějšími, což může být důvodem zápachu moči. Tato tmavá, koncentrovaná moč se obvykle objevuje ráno nebo když je tělo dehydrované.

5. Diabetická ketoacidóza s močí páchnoucí acetonem

Při diabetické ketoacidóze jsou zdrojem energie těla tuky, nikoli cukr nebo glukóza. Při odbourávání tuku dochází k syntéze ketolátek. Moč nabývá charakteristického acetonového zápachu. Je to nebezpečné, když je hladina cukru v krvi vysoká.

6. Páchnoucí moč u diabetu 2. typu

Pokud máte cukrovku 2. typu a neovládáte hladinu cukru v krvi, vaše moč sladce voní. Důvodem jsou vysoké hladiny glukózy v krvi, v důsledku čehož cukr přechází do moči. Zvýšení hladiny cukru v krvi indikuje časté močení (zejména v noci), intenzivní žízeň, únava, hubnutí, špatně se hojící rány, rozmazané vidění, drozd. Proto určitě věnujte pozornost běžným příznakům diabetu .

7. Děložní píštěl, pokud moč zapáchá

U některých lidí existuje patologické spojení mezi močovým měchýřem a gastrointestinálním traktem. To narušuje činnost močového systému, což vede k jeho infekci. Moč nabývá páchnoucího zápachu. Dochází také k vylučování střevních plynů z močové trubice, vylučování fekálních částic močí.

8. Zápach moči je spojen s nemocí javorového sirupu

Jedná se o vzácnou dědičnou poruchu charakterizovanou poruchou metabolismu aminokyselin. V těle se začnou hromadit a rozpadat. Produkty rozkladu se vylučují močí, takže získává charakteristický zápach, vůni javorového sirupu. V tomto případě je onemocnění důležité pro včasnou diagnostiku, protože vědomí dítěte je narušeno a v důsledku toho je nervový systém inhibován. Dítě může být letargické, vyskytují se potíže s krmením a dokonce může dojít ke kómatu.

9. Fenylketonurie s příznaky zapáchající moči

Další příčinou nepříjemné, zatuchlé vůně moči je fenylketonurie. Toto dědičné onemocnění se vyskytuje v důsledku metabolické poruchy aminokyseliny fenylalaninu, která ovlivňuje mentální vývoj dítěte. Hlavními příznaky této nemoci jsou: neklid dítěte, zvracení, ekzém, záchvaty, velmi světlé vlasy, oči a kůže, třes. Je důležité zahájit léčbu co nejdříve, aby se předešlo nevratným a vážným následkům.

10. Onemocnění jater a zápach moči

Příčinou špatného zápachu moči může být onemocnění jater. Pokud játra špatně fungují, nemohou správně zpracovat močovinu. V důsledku toho se hromadí amoniak, který dává moči charakteristický zápach.

11. Potraviny a potravinářské přídatné látky způsobují páchnoucí zápach v moči

Některé potraviny a doplňky mohou také způsobit zápach moči, například chřest. Dává moči nejen nazelenalý odstín, ale také páchnoucí zápach. Stejný účinek mají i některá další silně zapáchající jídla. To je káva, česnek, pivo. Tento seznam obsahuje některé výživové doplňky a také vitamín B6.

Zdroj:sauerandsons.com