Příprava:

Fazole očistíme, omyjeme a večer před vařením namočíme do studené vody. Ráno přiveďte k varu, nechte přejít varem a poté vařte asi deset minut. První vodu přecedíme a poté fazole zalijeme teplou vodou. Jemně nakrájejte cibule, poté přidejte fazole a 2 bobkové listy.

Mrkev očistíme a nakrájíme, orestujeme s cibulí a přidáme fazole. Přidejte suché maso nebo žebra. Vařte asi hodinu a půl až dvě hodiny (podle druhu fazolí). V případě potřeby přidejte více vody, podle toho, jak chcete fazole polévkové.

Když jsou fazole uvařené, připravte omáčku. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte mouku a opékejte, dávejte pozor, abyste se nepřipálili. Vychladíme a přidáme mletou papriku. Dobře promícháme a vlijeme do uvařených fazolí. Přidejte bylinkové koření podle chuti, pepř a sůl podle chuti. Vařte dalších 5 minut a vypněte.