Způsob přípravy:

V hluboké míse smícháme mouku a prášek do pečiva.

Promícháme a poté nastrouháme studené máslo najemno.

Máslo a mouku rozdrobte ručně na drobenku.

V samostatné misce smíchejte zakysanou smetanu, cukr, žloutky a špetku soli.

V míse s moukou udělejte důlek a nalijte tekutou směs.

Vše dobře promíchejte.

Uhněteme těsto do koule.

Mějte na paměti, že těsto se vám může snadno přilepit na ruce.

Na pomoučeném stole rozdělte těsto na dvě nestejné části.

Některé by měly být o něco větší.

Každý kousek těsta zabalte do potravinářské fólie a dejte na 1 hodinu do lednice.

Jablka omyjeme, oloupeme, rozpůlíme a zbavíme jádřinců.

Menší část těsta dejte na plech na pečící papír a vyválejte do obdélníku.

Velikost musí být taková, aby se 12 stran jablka vešlo na krátkou vzdálenost.

Pečicí papír s těstem přendejte do formy, těsto lehce vymažte bílkem.

Na těsto rozložte půlky jablek.

Jablka lehce posypte skořicí.

To se nejlépe provádí pomocí síta.

Vyválejte druhou část těsta.

Vrstva těsta by měla být dostatečně velká, aby pokryla jablka.

Nejpohodlnější je přenést těsto na jablka pomocí stejného pečícího papíru.

Těsto rozválejte tak, aby jablka pěkně pokrývalo. Okraje mírně utáhněte.

Každé jablko před pečením propícháme vidličkou.

Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 55 minut dozlatova.

Jablečný koláč je připraven. Kdo chce, může posypat moučkovým cukrem.

Dobrou chuť!

Zdroj:Retete