Dokonce i v Asii, kde se sójové produkty konzumují pravidelně, jsou považovány za problémové potraviny.
Tam jsou však o něco zdravější, protože na rozdíl od západních zemí v Asii stále používají i tradiční výrobní procesy zpracování sóji pomocí fermentace, která z ní odstraňuje část škodlivin.
Konečně, nemůžeme také zapomínat na to, že v současnosti až 99% sóji je geneticky modifikovano. Sója také patří k plodinám s nejvyšší mírou kontaminace pesticidy.
Sója a problémy s absorpcí živin
Tofu pocházející ze sóji má hned několik vážných problémů. Jedním z nich je vysoká koncentrace kyseliny fytové.
Tato substance může nebezpečně blokovat absorpci několika životně důležitých minerálů ve střevech, včetně:
- vápníku
- mědi
- hořčíku
- zinku
- železa
Co vám hrozí, pokud budete jíst sóju nebo výrobky z ní
Pomalu se dostáváme k jádru tohoto článku.
Vegani a vegetariáni jedí tofu pravidelně jako náhradu za maso a vajíčka, aby měli dostatek bílkovin. Jejich strava se proto dá považovat za vysoce sójovou dietu.
Po roce pravidelné konzumace tofu vašemu tělu hrozí následující:
- onemocnění štítné žlázy
- rakovina
- předčasná puberta (u dětí)
- poškození mozku
- alergie na sóju
- problémy s reprodukčními orgány
Sója a sójové produkty jsou známé svou schopností snižovat cholesterol. Někteří experti s tím však nesouhlasí.
Ve skutečnosti několik studií prokázalo, že sója může zvyšovat hladinu homocysteinu v krvi. Jeho zvýšené hodnoty vedou k vyššímu riziku srdečních infarktů a dalších onemocnění kardiovaskulárního systému.
Maso z volně se pasoucích zvířat krmených čerstvou trávou a vajíčka v bio kvalitě představují reálně mnohem lepší volbu než komerčně vyráběné tofu.
Navíc děti a miminka jsou mnohem náchylnější na látky napodobující hormony, které se přirozeně a ve velkém množství vyskytují v sóji. Matkám, které své děti ještě kojí se proto doporučuje, aby se zdaleka vyhýbaly sójovým náhradám mateřského mléka.
Sledujte nás na Facebooku
https://www.facebook.com/P%C5%99%C3%ADroda-je-l%C3%A9k-1597975057187190/?fref=ts