Snadno se s ním pracuje – stejně jako slané nebo šopské těsto.

Vyrovnat cca. Vyválejte na tenký plát 3-4 milimetry (pracujte na více částí), pokud se hmota přilepí na natahovací dřevo, setřete, aby při převalování zůstala hladká.

Vykrajovátka na cukroví můžete použít jakékoli – nejlepší jsou ty, které byste použili na perníčky.

Vyražená hmota se občas přilepí na pracovní plochu, proto se vyplatí pracovat po menších porcích (zdeformované ozdoby znovu prohněťte a začněte znovu). Propíchnuté ozdoby nabírejte špachtlí (vzhledem k tomu, že hmota je poměrně měkká, pokud se ji pokusíte nabrat rukama, může se ozdoba zdeformovat).

Každou ozdobu propíchněte párátkem nebo brčkem.

Vyseknuté tvary položte na plech nebo tác a nechte na vzduchu uschnout – za 10-12 hodin ztvrdnou, ale nevyschnou úplně. Úplné zaschnutí může trvat 3-4 dny. Nedotýkejte se jich, dokud jsou měkké, protože se mohou snadno zlomit nebo prasknout. Po zaschnutí obruste okraje jemným brusným papírem (vhodný je i pilník na nehty).

Tipy

Můžeme na něj natisknout vzor – dobře na něm vypadá například krajkový potisk nebo vzor jedlového listu. (Podle našich zkušeností se před vyražením vyplatí vzor vtlačit do hmoty, jinak se vzor může deformovat.)

Povrch vypichovaných ozdob můžeme před sušením posypat slídovým práškem.

Usušené ozdoby lze malovat nebo barvit temperovou nebo akrylovou barvou.

Do směsi můžete přidat i pár kapek esenciálního oleje – my jsme použili 2-3 kapky hřebíčkového esenciálního oleje.

Rita vyrobila tyto dekorace minulý rok. Vystřižené figurky po zaschnutí namaloval akrylovou barvou.