Příprava:

Důležité je sázet květiny v čistém a neznečištěném prostoru, v přírodě a ve venkovském prostředí – kde není příliš aut, prachu, znečištění. Skliďte květy a zcela odstraňte zelené listy a stonky. Důležité je, aby zůstaly jen květy, ty pak dobře omyjte ve studené vodě.

Květy vložíme do šerpy, zalijeme 2 litry vody a vaříme na prudkém ohni. Když se vaří, musíte vařit dalších 20 minut. Šerpu během vaření zakryjte. Poté přecedíme a vzniklou tekutinu nalijeme do většího hrnce, přidáme cukr a na středním plameni necháme vařit. Neustále míchejte, dokud neuvidíte, že se cukr rozpustil a směs zhoustla.

Citron a pomeranč omyjte, poté je nakrájejte a přidejte do medu. Je důležité, aby plody byly organického původu, protože je musíte dát do medu i se slupkou. Míchejte a vařte, dokud med nezhoustne, poté stáhněte z plotny, aby vychladl. Získaný med nalijte spolu s veškerým ovocem do čistých sklenic, zavíčkujte a skladujte v chladu a temnu.

Pokud cukr nekonzumujete, stejného efektu dosáhnete, pokud při přípravě pampeliškového medu použijete místo cukru luční med.

Zdroj: Sensa