Správná výživa pro slinivku břišní

Aby bylo zajištěno normální fungování slinivky břišní a zabránilo se rozvoji zánětlivých procesů, lékaři doporučují dodržovat určitá dietní doporučení.

  1. Omezení příjmu potravin obsahujících vysoké množství tuku pomáhá předcházet nadměrné sekreci žluči a nadměrné produkci enzymů slinivkou břišní. Zvýšené zatížení tohoto orgánu může způsobit narušení jeho fungování a výskyt zánětlivých procesů.
  2. Při výběru potravin se doporučuje dát přednost komplexním sacharidům, které se nacházejí v zelenině, ovoci a obilovinách. Zároveň byste měli omezit příjem jednoduchých sacharidů, jako je cukr, sladkosti a bílé pečivo.
  3. Doporučuje se také zvýšit konzumaci potravin s vysokým obsahem vlákniny. Vláknina hraje důležitou roli při odstraňování toxinů z těla, reguluje pohyby střev a předchází trávicím problémům, jako je zácpa. Vláknina se nachází v různých potravinách, včetně zeleniny, ovoce, otrub, celozrnného pečiva a cereálií.
  4. Pro udržení zdravé slinivky břišní se doporučuje udržovat pravidelnou stravu, která zahrnuje konzumaci malých jídel v častých intervalech během dne. Tento přístup udržuje slinivku aktivní a snižuje její stres.
  5. Pro udržení zdraví trávicího traktu se doporučuje pravidelné jídlo. Konzumace potravy zároveň umožňuje tělu připravit se na trávicí proces, včetně slinivky břišní, a tím zvýšit jeho účinnost.
  6. Pro udržení zdraví slinivky břišní se doporučuje vyloučit ze stravy potraviny, které mohou dráždit a zvyšovat práci slinivky břišní. Patří sem smažená, uzená, kořeněná jídla a sycené nápoje.
  7. Vyplatí se také omezit konzumaci alkoholu, protože to může přispět k rozvoji pankreatitidy a mít toxický účinek na buňky slinivky břišní.
  8. Zvláštní pozornost by měla být věnována kvalitě produktů a vyvarovat se konzumace produktů s prošlou dobou použitelnosti nebo zkažených produktů.
  9. Kromě toho se doporučuje správně kombinovat různé potraviny, abyste se vyhnuli zažívacím problémům. Konzumace potravin, které obsahují velké množství bílkovin i sacharidů současně, může zpomalit rozklad a vstřebávání základních živin.
  10. Při vaření se snažte snížit množství oleje, připomínají lékaři. Váš jídelníček by měl být založen na čerstvé zelenině, ovoci, mléčných výrobcích a také na pokrmech, které jsou v páře, vařené nebo pečené.

Lékaři zdůrazňují význam následujících živin pro udržení zdraví slinivky břišní

  • Bílkoviny, které jsou snadno stravitelné a jsou hlavním stavebním materiálem pro buňky slinivky břišní.
  • Tuky, skládající se převážně ze zdravých mastných kyselin nezbytných pro vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích a tvorbu buněčných membrán.
  • Komplexní sacharidy, které se vstřebávají postupně, aniž by způsobovaly prudké výkyvy hladiny cukru v krvi a nezatěžovaly slinivku břišní.
  • Komplex vitamínů a minerálů, zejména vitamínů B, kyseliny askorbové, vitamínů A a E a minerálních látek jako zinek a vápník.
  • Voda, protože nedostatek tekutin nepříznivě ovlivňuje fungování slinivky břišní, způsobuje poruchy syntézy enzymů a tvorby hormonů.

Aby byla slinivka vždy v dobrém stavu, lékaři kromě správné výživy doporučují následující:

  • Snižte hladinu stresu a vyhněte se nervovým zážitkům, protože mohou negativně ovlivnit fungování tohoto orgánu.
  • Zvyšte fyzickou aktivitu, ale vyhněte se nadměrnému vypětí a zbytečné fyzické aktivitě, jako je zvedání těžkých břemen.

Podle doporučení lékařských odborníků, aby se zachovalo zdraví slinivky břišní a předešlo se nepohodlí, měly by být následující potraviny omezeny nebo vyloučeny z každodenní stravy

1. Tučné maso, máslo, smetana, margarín, potraviny s vysokým obsahem trans-tuků, škvarky a smažená jídla. Nadbytek pevných tuků přítomných v živočišných produktech může dráždit slinivku břišní, stimulovat její fermentaci a přispívat k rozvoji zánětlivých procesů.

2. Horká a silně kořeněná jídla, ochucená omáčkami. Tyto produkty mohou dráždit žaludeční sliznici a stimulovat sekreci žluči a sekreci pankreatu.

3. Uzená a konzervovaná jídla obsahující velké množství soli a konzervačních látek, stejně jako ochucená ostrým kořením. To může negativně ovlivnit fungování trávicího systému.

4. Sladkosti, jako je pečivo z obchodu, bonbóny a limonády. Jejich konzumace může vést ke zvýšení hladiny krevního cukru a zvýšené aktivitě buněk odpovědných za produkci inzulínu.

5. Odborníci doporučují zcela vyloučit alkoholické nápoje ze svého jídelníčku. Alkohol je škodlivý pro zdraví slinivky a jeho negativní účinky se projevují zejména při nadměrné konzumaci.

Dodržováním těchto doporučení můžete pomoci své slinivce, aby zůstala zdravá a fungovala na plný potenciál.