ingredience:

1 čajová lžička kurkumy
1/4 šálku jablečného octa
1/4 šálku medu
1/8 čajové lžičky kajenského pepře
4 šálky filtrované vody

Návod:

1.  Filtrovanou vodu ohřejte v hrnci a po složení z plamene do ní přidejte med. Dobře promíchejte, aby se rozpustil a přidejte i kurkumu, jablečný ocet a kajenský pepř.

2.  Pak nalijte do džbánu a nechte v lednici alespoň 2 hodiny, aby se nápoj ochladil. Pije se ráno, jednorázově, jako panák (nebo 3 lžíce), na lačno 5 dní za sebou.

Co ještě dokáže jablečný ocet?

Utlumí bolest v krku

Jablečný ocet má silné antibakteriální vlastnosti, které vám pomohou v případě, že se ozývají nepříjemné bolesti hrdla. Stačí, když smícháte 1 díl octa , 1 díl vody a kloktat 3-5 minut. Směs zničí bakterie a zabrání tomu, aby se infekce rozšiřovala.

Uleví od pálení žáhy

Mnozí lidé se na jablečný ocet spoléhají iv případě, že je po těžkém jídle trápí pálení žáhy. Jablečný ocet pomůže vyrovnat pH v žaludku a rychleji zpracovat potravu a zabraňuje tak refluxu. Dejte si po jídle 1 šálek vody smíchanou s 1 lžičkou jablečného octa.

Pomůže s ucpaným nosem

Jablečný ocet můžete použít i jako účinný prostředek k léčbě infekce vedlejších nosních dutin. Obsah vitaminů skupiny B, E, vápníku, draslíku a hořčíku pomáhá uklidnit příznaky alergií a nachlazení. Díky vysokému pH také pomáhá uvolňovat hlen. Při problémech s ucpaným nosem vyzkoušejte 1 lžičku jablečného octa smíchat se sklenicí vody a vypít.

Zbaví vás lupů

Jablečný ocet pomůže i v boji proti lupům. Vysoká hladina kyselosti octa vyrovná pH na pokožce hlavy a zabrání dalšímu růstu kvasinek a bakterií. Smíchejte ¼ šálku jablečného octa a ¼ šálku vody, přelijte do láhve s rozprašovačem, nastříkejte na kořínky vlasů a pokožku hlavy a nechte působit 15 minut. Potom umyjte jako obvykle

Pokračování na další straně…