Majk C.

Můj švagr nám poradil obyčejné listy ze zelí. Smáli jsme se mu, ale na kolena to opravdu zabírá. Listy na pár minut ponořte do teplé vody, potom osušte položte mezi dva kusy fólie a několikrát po povrchu přejděte válečkem. Narušíte tím  žilnatinu listů  a uvolní se i léčivé látky. Pak jednoduše přiložte na kolena, překryjte gázou,  zabalte a nechte působit přes noc  (minimálně však 3 hodiny). Výborné je to i na oteklý kotník.

Když potřebuji klouby přehřát používám kari koření, působí i protizánětlivě. Smíchejte 2 lžíce koření a 100-150 ml olivového oleje . Pastu naneste na bolestivá místa a nechte působit. Když budete cítit, že bolest polevuje, můžete pastu smýt. Když není po ruce kari koření, výborné je i kajenský.

Na bolavé kolena používám obklad z rybízu listů . Asi  30 listů listů černého rybízu uvařím v 500  ml  vody a necháme 15 minut louhovat přikryté pokličkou. Do odvaru namočím hadřík, dáme na ni listy, přeložíme a ještě horký obklad přiložím na koleno. Přikryji fólií a obvážu teplým ručníkem.  Obklad necháme působit přes noc a opakujeme podle potřeby.

Jírovec maďal rozmačkáme nebo nakrájíme (15-20 ks), zalijeme alkoholem nebo Alpou a necháme louhovat alespoň 1 měsíc v lednici nebo v komoře. Používám na zápěstí, kolena, rameno – všude, kde cítím bolest.

Toto zkuste, když najdete tvaroh po záruce, jinak byste na mě mohli nadávat :-). Jednu cibuli nebo 5 stroužků česneku nakrájíme nadrobno, smícháme s kostkou tvarohu, namastíme na kolena, obvážeme fólií, ručníkem a necháme působit 2-3 hodiny. Tento obklad zabírá i na bolavé průdušky.

Pokračování na další straně