Šeříková mast starých matek – toto v lékárně nekoupíte

Zázrak starých matek, který má nespočet využití pro zdraví a krásu.

– problémy s dýcháním, astma, dýchací cesty

– působí uklidňující

– proti bolestem hlavy při migréně – mažeme na spánky,

– na ekzém a podráždění pokožky,

– při revmatických potížích,

– snižuje horečku,

– jako posilující tonikum,

– pomáhá při revmatických bolestech,

– úžasná na masážní účely.

Vaši pokožku uklidní, zmírní alergickou reakci a přispívá k regeneraci pleti. Zároveň urychlí i hojení drobných kožních poranění.

Jak ji vyrobit?

Potřebujeme 250 g vepřového sádla a dvě plné hrsti kvítků šeříku (můžeme přidat i levanduli, či jiné léčivé bylinky). Mast rozpustíme na plameni, přidáme šeřík a vše přivedeme do varu. Pak odstavíme, nádobu přikryjeme a odložíme na chladné místo na 24 hodin. Na další další den směs zahřejeme a prolisujeme přes plátno.

Květ šeříku je nejvhodnější využít tehdy, Kd je už rozkvetlý na ¾, tyto květiny třeba posbírat a usušit na vzdušném místě. Před použitím je třeba usušené květiny rozdrobíme.

čaj

Můžeme si ji připravit ze sušených květů ale iz listů. Dvě čajové lžičky suché směsi vložíme do hrnku a zalijeme 250 ml vroucí vody. Nechme louhovat 30 minut, sceďme a podávajme s medem.

Výsledek vyhledávání obrázků pro poptávku azuki bean

tinktura

Použít můžeme sušené listy nebo kůru. Do sklenice nalijeme 100 ml čistého alkoholu a 200 g sušené směsi. Necháme 10 dní zrát, každý den 3-4   krát protřepeme. Po desátém dni scedíme tinkturu a dalších 6 dní skladujeme v chladničce. Takto nám vydrží i 2 roky, před použitím vždy třeba protřepat.

bolesti kloubů

Výborný obklad na bolavé klouby si umíme vyrobit z šeříku.   Jakmile začne kvést, můžeme si připravit tinkturu která nám zmírní bolesti v kloubech. Pol litrovou láhev naplníme sušenými květy, zalijeme vodkou a odložme na tmavé místo při pokojové teplotě na tři týdny. Tuto tinkturu použijeme na obklady tak že ji zředíme 50:50 s vodou. Do této tekutiny namočíme obvaz, převážeme bolavé místo a zabalíme fólií.

Zdroj.dobrenoviny.sk