3. Rajčata sázejte dvěma tahy. Tři týdny po vysazení prvního kola sazenic zasaďte do stejné zahrady další. Udělejte dvě sady, aby rajčata během léta vydržela co nejdéle. Obecně nikdy nevíte, která sestava porodí lépe. Protože záleží nejen na vás, ale také na povětrnostních podmínkách. Dvě sady rajčat sníží šanci, že celá vaše rostlina bude trpět případnou nepřízní počasí.

4. Snižte riziko onemocnění, tedy napadení škůdci, jeho postřikem. Nejzdravější variantou je postřik modrým kamenem. Neuškodí vám a rajče jistě pomůže.

5. V období sucha ji zalévejte alespoň dvakrát týdně. Zalévání by mělo probíhat brzy ráno nebo pozdě večer, nikdy na silném slunci, aby nedošlo k náhlému odpařování, které může rajče zkazit a poškodit. Voda by měla směřovat přímo k zemi, nikoli k listům rostliny.

6. Když rajče začnou růst a kvést, zkontrolujte větve bez nebo s velmi malým počtem květů. Takové větve odřízněte. To je známka toho, že na nich nebude mnoho plodů a že budou jen bezdůvodně ubírat energii z jiných plodných větví.

7. Když začnou první plody, rostlina potřebuje více potravy, aby mohla vytvářet co největší plody. Pomozte jí tím, že kolem stromu přidáte kompost (organické hnojivo).

8. Rajčata sbírejte, když jsou plné velikosti a mají barvu. Nenechávejte to na stromě hnít. Zabráníte tak šíření hniloby a plísní na zdravé plody.

9. A nakonec velké tajemství pěstování rajčat: Pokud chcete mít rajče výjimečné chuti, zasaďte si prvosenku blízko rajčatových plantáží, získáte tak dokonalé aroma.

Zdroj:poljoprivrednisavetnik.com