Fenykl

Fenykl je bylina s příchutí lékořice / lékořice, která může bojovat proti určitým virům.

Studie ve zkumavce prokázala, že extrakt z fenyklu vykazuje silné antivirové účinky proti herpes virům a parainfluenze typu 3, která u skotu způsobuje infekce dýchacích cest. 

Například transanethol, hlavní složka fenyklového éterického oleje, vykazuje silné antivirové účinky proti viru herpes simplex typu 1. 

Podle studií na zvířatech může fenykl stimulovat imunitní systém a snižovat zánět, což může pomoci v boji proti virovým infekcím. Snižuje produkci prozánětlivých cytokinů, oxidu dusnatého a transkripčních faktorů. 

Kromě toho fenykl prokázal protizánětlivé účinky na krysí ledviny modulací NF-kB a iNOS. Orální podávání limonenu, látky z fenyklu, potkanům inhibovalo jak NF-kB zánětlivou cestu, tak interleukin IL-6. 

Česnek

Česnek je populární přírodní lék na širokou škálu nemocí, včetně virových infekcí.

Ve studii 23 dospělých s bradavicemi (papilomy) způsobenými lidským papilomavirem (HPV) aplikace česnekového extraktu na postižené oblasti dvakrát denně eliminovala u všech pacientů papilomy po 3–4 měsících. 

Dřívější buněčné studie navíc naznačují, že česnek může mít antivirovou aktivitu proti chřipce A a B, HIV, HSV-1, virové pneumonii a rhinoviru, která je způsobena běžným nachlazením. V současné době však na toto téma neexistují žádné studie. 

Studie na zvířatech a zkumavkách ukazují, že česnek zvyšuje imunitní systém stimulací ochranných imunitních buněk, které mohou chránit před virovými infekcemi. Extrakt z čerstvého česneku stimuluje proliferaci T-lymfocytů v periferní krvi a zvyšuje subpopulaci lymfocytů CD8 + u zvířat, což podporuje účinnou antivirovou reakci. 

Meduňka

Meduňka (Melissa officinalis) je rostlina citronu běžně používaná v čajích a kořeních. Je také známý pro své léčivé vlastnosti.

Extrakt z meduňky je koncentrovaným zdrojem silných éterických olejů a rostlinných sloučenin, které mají antivirovou aktivitu proti viru ptačí chřipky H9N2. 

Studie ve zkumavkách prokázaly, že citrónový balzám má antivirové schopnosti proti virům ptačí chřipky, herpes virům, HIV-1 a enteroviru 71, což může způsobit závažné infekce u kojenců a dětí.

Máta peprná
Je známo, že máta má silné antivirové vlastnosti a běžně se přidává do čajů, výtažků a tinktur určených k přirozené léčbě virových infekcí.

Listy a éterické oleje rostliny obsahují účinné látky, včetně mentolu a kyseliny rozmarinové, které mají antivirovou a protizánětlivou aktivitu.

V buněčných studiích vykazoval extrakt z máty peprné dobrou antivirovou aktivitu proti respiračnímu syncyciálnímu viru (RSV) a významně snižoval hladinu zánětlivých sloučenin. Máta peprná potlačila produkci oxidu dusnatého NO, TNF-alfa, interleukinu IL-6 a PGE2 v makrofázích, které jsou stimulovány při virových infekcích. Je známo, že virus RSV indukuje sekreci TNF-alfa, což může zhoršit onemocnění a způsobit výrazný úbytek hmotnosti.

Rozmarín
Rozmarín se často používá při vaření, ale díky svým mnoha sloučeninám, včetně kyseliny oleanolové, má také léčivé použití.

Kyselina oleanolová prokázala antivirovou aktivitu proti herpes viru, HIV, chřipce a hepatitidě B ve studiích na zvířatech a buňkách.

Extrakt z rozmarýnu navíc prokázal antivirové účinky proti virům herpes a hepatitidy A, které negativně ovlivňují zdraví jater.

Echinacea

Echinacea je jednou z nejčastěji používaných bylin v bylinné medicíně díky svým působivým přínosům pro zdraví. Mnoho částí rostliny, včetně jejích květů, listů a kořenů, se používá k vytváření přírodních prostředků.

Je známo, že Echinacea purpurea, druh rostliny, která produkuje kuželovité květy, je používána domorodými Američany k léčbě nejrůznějších stavů, včetně virových infekcí. 

Několik buněčných studií ukazuje, že druhy Echinacea, včetně E. pallida, E. angustifolia a E. purpurea, jsou zvláště účinné proti virovým infekcím, jako je herpes a chřipka.

Zejména se předpokládá, že E. purpurea má imunostimulační účinky, díky čemuž je tato rostlina zvláště užitečná pro léčbu virových infekcí. 

 (lékořice)

Lékořice (lékořice) se po staletí používá v tradiční čínské medicíně a dalších přírodních léčivých postupech.

Glycyrrhizin, lyciritigenin a glabridin jsou jen některé z účinných látek v lékořici, které mají silné antivirové vlastnosti. 

Studie zkumavek ukazují, že extrakt z kořene lékořice prokázal antivirové schopnosti proti HIV, RSV, herpes virům a těžkému akutnímu respiračnímu syndromu spojenému s koronaviry (SARS-CoV), který způsobuje závažný typ virové pneumonie. 

Astragalus

Astragalus je kvetoucí rostlina oblíbená v tradiční čínské medicíně. Obsahuje polysacharidy astragalus (APS), které mají významné imunostimulační, antivirové vlastnosti. 

Pampeliška

Pampeliška – Často považovaná za plevel, výzkum ukázal na několik léčivých vlastností této rostliny, včetně potenciálních antivirových účinků.

Buněčné studie prokázaly, že pampeliška má antivirové vlastnosti a pomáhá v boji proti virům hepatitidy B, HIV a chřipce. 

V jedné studii na zkumavkách navíc extrakt z pampelišky potlačil replikaci horečky dengue, viru přenášeného komáry, který způsobuje horečku. Toto onemocnění může být smrtelné a způsobuje příznaky, jako je vysoká horečka, zvracení a bolest svalů.

Zdroj:kodelife.ru