Jak se připravuje čaj z šípku?

Jednu lžičku nakrájených plodů hlohu zalijte 150 ml vroucí vody, hrnec přikryjte a nechte 15-30 minut odstát. Sceďte a pijte třikrát denně.

Tento čaj by měli pít lidé, kteří pociťují tlak a dušení v oblasti srdce, při prevenci vysokého krevního tlaku a také při lehčích formách oslabeného srdce po infekčních onemocněních.

Čaj by nikdy neměly pít děti do 12 let, těhotné ženy a kojící matky.

Šípek obsahuje:

  • vitamín C,
  • provitamín A,
  • kyselina vinná a citronová,
  • cukr a
  • hodně pektinu.

Proto se hodí k výrobě džemů, marmelád a lahodných domácích džemů. Listy tohoto keře mají zubatý vzhled, přičemž květy jsou mírně narůžovělé nebo zcela bílé barvy, mají dosti štiplavou, silnou a především silnou nepříjemnou vůni.