Postup přípravy

  1. Do rendlíku nalijeme mléko, olej, přidáme cukr, bílky, droždí a promícháme.
  2. Přidáme polovinu prosáté mouky, zamícháme a přidáme druhou polovinu mouky.
  3. Vymícháme jednotné těsto – těsto je měkké a lepivé.
  4. Přendáme na pomoučený pracovní desku, kde mícháme a podle potřeby přidáváme mouku.
  5. Uhněteme jednotný bochník.
  6. Bochník přendáme do olejem vymazané misky a olejem pomastíme i samotné těsto.
  7. Přikryjeme igelitovým sáčkem nebo fólií a necháme na teplém místě vykynout – těsto zdvojnásobí svůj objem .
  8. Vykynuté těsto rozdělíme na polovinu. Polovinu těsta rozdělíme na 4 bochánky a každý ještě na polovinu, z jedné poloviny těsta nám tedy vznikne 8 kousků (bochánků).
  9. Zatímco pracujeme s jedním, ostatní bochánky i zbylou polovinu těsta přikryjeme, aby neoschli.
  10. Bochánky si rozválíme, na jednu polovinu navrstvíme náplň podle chuti (slanou nebo sladkou) a opačnou stranu cesta si nařízneme rádýlkem nebo nožem.
  11. Srolujeme a konce stočíme (abychom získali tvar rohlíčku).
  12. Takto připravené rohlíčky ukládáme na plech vyložený pečícím papírem.
  13. Dokud se vyhřejeme trouba, přikryjeme je. Potom rohlíčky potřeme žloutkem.
  14. Pečeme při teplotě 190 stupňů dozlatova, cca 15 minut.

Zdroj.irecept