Okamžitě jděte do nemocnice
Teplota sama o sobě není naléhavá, zvláště pokud není příliš vysoká. Právě proto většina rodičů dělá tu chybu, že dítě s horečkou okamžitě odveze do nemocnice.

– Mnoho rodičů bohužel reaguje příliš rychle a panikaří, když to není potřeba. Je důležité, aby lidé pochopili, že zvýšená teplota je vlastně obranný mechanismus dítěte, který mu pomáhá bojovat s nemocí nebo infekcí. Ať je to jak chce, není to nouze, pokud teplota není příliš vysoká nebo přechází podáváním čípků nebo sirupu – vysvětluje Levin.

Podáváte léky bez konzultace s pediatrem
Jakákoli léčba nebo podávání terapie bez předchozí konzultace s pediatrem je prostě zakázáno a je to velmi špatný nápad, varuje pediatr.

„Většina rodičů je s léky opatrná, ale jsou i tací, kteří svému dítěti podají lék na snížení horečky, aniž by se předtím poradili s pediatrem. To není vůbec chytré, říkám to všem svým pacientům. Stejně jako byste si nevzali volně prodejný lék na závažnější stav, měli byste totéž udělat, pokud jde o vaše dítě, jinak můžete nadělat více škody než užitku,“ vysvětluje.

Dítě zchladíte alkoholovými obklady
Alkohol může během několika minut způsobit zarudnutí kůže a dodatečnou hyperémii a teplo, vstřebá se kůží a může dojít k otravě, stejně jako alkoholové výpary stoupající z horké pokožky, které dítě pak se nadechne. Při snižování teploty u dětí nemá místo, radí dětská lékařka.

Nerespektujete dávkování antipyretik s ohledem na věk dítěte,
příliš časté podávání antipyretik, nadměrné dávky, ale i špatná kombinace čípků ibuprofen, paracetamol nebo i voltaren, které jsou indikovány pouze u dětí starších dvou let, může klesnout teplota náhle o několik stupňů a vede k podchlazení, a to je mnohem nebezpečnější než udržování mírně zvýšené teploty.

Trvejte na odpočinku
Jednou z nejčastějších chyb, kterých se rodiče dopouštějí, když má dítě horečku, je naléhání na odpočinek. Dětská lékařka vysvětluje, že to není vůbec nutné, zvláště pokud se jedná o mírně zvýšenou teplotu. Totiž mírná aktivita je povolena a díky tomu si snáze všimnete celkového stavu dítěte.