Fialový čaj

Naplňte lžičku sušené fialky (všechny nadzemní části rostliny), kterou dobře osušíme a nasekáme. Zalijte šálkem vroucí vody (asi 200 mililitrů) a nechte přikryté asi 10 minut. poté sceďte a pijte dvakrát až třikrát denně jeden šálek.

Tento nápoj pomáhá při řadě zdravotních problémů a celkově posiluje imunitu.

Fialový ocet

Naplňte velkou párty sklenici pro současné květinové aranžmá. Poté zalijte bílým vinným octem a nechte dva až tři týdny působit a jednou denně dobře protřepejte.

Poté přecedíme a dáme do lednice.

Má se za to, že tento ocet působí silně a blahodárně při bolestech kloubů a kostí a nanáší se nakapáním na obklad a přikládáním na bolavé místo.

Fialový med

Smíchejte dva šálky fialkových květů s jedním šálkem medu a poté dobře promíchejte. Poté přidejte šťávu z jednoho citronu a vše dobře promíchejte, nalijte do skleněné nádoby a dejte do lednice.

Užívejte jednu čajovou lžičku dvakrát denně.

Tento med je skvělý pro posílení imunitního systému, dále při nachlazení, chřipce a nejrůznějších infekcích.

Fialový sirup

100 gramů fialkových květů přelijte 200 mililitry vroucí vody. Nechte přes noc odstát, druhý den květy rozmačkejte vařečkou a přeceďte. Do získané fialkové šťávy nalijte tolik medu, kolik bylo tekutiny, poté vše dobře promíchejte a nalijte do sterilní skleněné láhve nebo dózy. Udržujte v chladu.

Tento sirup pomůže při příznacích nachlazení, astmatu, bronchitidy, kašle a bolestech v krku.

Fialový olej

Jednu hrst čerstvých fialkových květů zalijte půl litrem olivového oleje. Nechte pár dní odstát, poté olej sceďte a skladujte ve skleněné lahvičce, ideálně z tmavšího skla.

Takto připravený olej pomáhá na migrény, bolesti hlavy a stačí s ním masírovat spánky.

Zdroj:novitet.info