11. Snížení rozsahu pohybu

V raných stádiích revmatoidní artritidy může způsobit ohnutí zápěstí dopředu a dozadu.

Jak onemocnění postupuje, poškození kloubů může ovlivnit vazy a šlachy, což znesnadňuje jejich ohýbání a vyrovnání.

12. Problémové spoje na obou stranách

Je běžné, že pacienti s RA pociťují příznaky ve stejných kloubech na obou stranách těla. Přestože je tato symetrie typická, neplatí pro každého s tímto stavem.

Revmatoidní artritida a dieta

Od roku 1930 vědci zkoumali souvislost mezi stravou a revmatoidní artritidou. Ačkoli neexistuje žádná cílená léčba revmatoidní artritidy (RA), zdá se, že  některé potraviny a doplňky stravy mohou pomoci zmírnit příznaky.

Základní dietní doporučení

Pacienti s revmatoidní artritidou by měli dodržovat zdravou a vyváženou stravu, která zajistí normální tělesnou hmotnost.

Jejich strava by měla mít následující vlastnosti:

  • Konzumace různých potravin.
  • Uspokojivá fyzická aktivita.
  • Preferujeme celozrnné výrobky, zeleninu a ovoce.
  • Vyhněte se potravinám s vysokým obsahem tuku, nasycených tuků, cholesterolu a cukrů
  • Mírná konzumace alkoholických nápojů.

Je třeba se vyhnout  průmyslově zpracovaným potravinám,  které mají často vysoký obsah konzervačních látek, jednoduchých  cukrů a nasycených tuků .

Čím větší kontrola konzumovaného jídla, tím větší přínos pro léčbu revmatoidní artritidy, ale i pro celkové zdraví.

Mononenasycené a polynenasycené omega-3 tuky

Olivový olej je potravina, u které bylo prokázáno, že snižuje zánět, a to jak kvůli mononenasyceným tukům, tak kvůli  antioxidačnímu vitamínu E  , který obsahuje.

Mononenasycené v kombinaci s omega-3 mastnými kyselinami poskytují silnou přirozenou protizánětlivou ochranu u pacientů s revmatoidní artritidou.

Omega-3 tuky se nacházejí v obohacených rostlinných margarínech, ořeších, jako jsou   mandle  divoké zeleni  , jako je  portulaca  oleracea a  vlašské ořechy,  a v rybách – zejména tucích – jako je  losos a mořské plody .

Antioxidanty

Oxidace je přirozený proces, který je úzce spojen se zánětlivou artritidou a vede k poškození buněk a tkání.

Antioxidanty  jako vitamíny C a E, karoten, lykopen a flavonoidy tento proces zpomalují . Tyto složky se nacházejí především v ovoci a zelenině.

Z tohoto důvodu byste měli konzumovat více těchto potravin, které jsou velmi bohaté na antioxidanty.

Řešení podvýživy a nutričních nedostatků

Mezi nejčastější nedostatky vitamínů a minerálů u pacientů s revmatoidní artritidou patří  kyselina listová, vitamíny B6, B12, C, D, E, vápník, hořčík, zinek a selen.

Přestože jídlo je vždy preferovaným zdrojem vitamínů a minerálů, může být nutné, aby pacienti používali doplňky výživy ke kompenzaci nutričních nedostatků a ke zlepšení jejich nutričního stavu.

Zvýšený příjem antioxidantů, jako je vitamín E a nepřímo i selen, dokáže snížit volné radikály na vnitřním povrchu kloubů, ale i otoky a bolesti.

Čeho se vyvarovat při revmatoidní artritidě

Následující složky podporují zánětlivý proces a zvyšují riziko vzniku chronických onemocnění.

Nasycený tuk

Nasycené (živočišné) mastné kyseliny zvyšují zánět. Nacházejí se především v potravinách živočišného původu, jako je vepřové, hovězí, jehněčí, kozí maso, plnotučné mléčné výrobky (mléko, jogurty, sýry) a máslo.

Trans tuky

Zvláštní kategorií mastných kyselin jsou trans, které jsou spojovány s vyvoláním zánětu. Ve skutečnosti nejsou samostatnou kategorií, ale pocházejí převážně z polynenasycených tuků, které byly tepelnou úpravou pozměněny.

Potraviny, které obsahují trans-tuky, jsou všechny ty, které jsou vařené – smažené nebo pečené – s oleji ze semínek, jako jsou bramborové lupínky, krevety, hranolky, smažená zelenina, croissanty, hotové pečivo atd.

Sloučeniny dusitanů

Zpracované maso, jako je uzeniny, obsahuje určité chemikálie, jako jsou dusitany, které jsou spojovány se zvýšeným zánětem a chronickými onemocněními. V hamburgerech, kuřecím nebo jiném mase, které bylo smaženo při vysokých teplotách, se zvyšuje množství konečných produktů pokročilé glykosylace (AGE). I když neexistuje žádný důkaz o souvislosti mezi AGEs a ​​revmatoidní artritidou, bylo nalezeno mnoho pacientů s vysokými hladinami AGEs v krvi.

Sůl a cukr

Vzhledem k tomu, že pacienti jsou léčeni  přípravkem obsahujícím kortizon , měli by snížit nebo dokonce vyloučit  sůl a cukr ze své stravy. Kuchyňské soli, používané při vaření nebo jako doplněk k pokrmu či salátu, je třeba se vyhnout a nahradit ji kořením, bylinkami nebo náhražkou soli.

Zvláštní pozornost je také třeba věnovat soli, která se nachází v potravinách (obvykle jako sodík, který je součástí soli). Mezi takové potraviny patří  uzeniny, uzená masa, konzervy, mražená zelenina, omáčky, chipsy a podobné produkty, jedlá soda, solené ořechy a slané sýry.

Co se týče cukru (dokonce i medu), je třeba se mu vyhnout jak v kávě, tak v nápojích atd. také jako přísada do sladkostí, nealkoholických nápojů atd.

ZDROJ:lifter