Postup:

Omyj a osuš jablka. I se slupkou je nakrájej na tenké plátky o tloušťce 2 mm. Výrazná červená slupka jablka bude efektnější při vytváření růžiček na ozdobu žemlovky. Anebo je možné vyrobit jednu růžičku zároveň i z červené i ze žluté slupky. Na výrobu jedné růže potřebujeme přibližně 7 plátků. Tlusté nebo křivé plátky jsou na růžičky nevhodné, ale dají se využít do náplně žemlovky. Zbytky jablek nakrájej na menší kousky.

Nalij do hrnce vodu, přidej cukr a skořici, přiveď k varu. Jakmile se cukr rozpustí, přidej do hrnce s vodou kousky jablek, které jsou určeny na přípravu ozdobných růžiček. Ztlum oheň a vař ještě chvilku do změknutí jablek. Poté kousíčky jablek vyndej, rozlož je na prkénku a nech je vychladnout a oschnout. Samotný sirup vzniklý vařením cukru, skořice a jablek nevylévej, bude se nám ještě hodit.

Ušlehej vejce s cukrem, citronovou kůrou a špetkou soli. Přidej máslo a pokračuj ve šlehání. Přidej prosátou mouku a kypřicí prášek. Dobře těsto promíchej.

Vylož formu na pečení pečicím papírem a nalij těsto do jedné třetiny její výšky. Na těsto polož vrstvu nastrouhaných jablek. Poté zbývající těsto.

Teď nastal čas na vytvarování růží z jablek. 7 vystydlých plátků jablek polož přes sebe tak, jak je znázorněno na fotce a zabal je do kornoutu. Zopakuj s ostatními růžičkami.

Existuje však ještě jeden způsob, jak vyrobit růžičku. Budeš na něj sice potřebovat listové těsto, zato růžičky budou efektnější.

Ozdob horní část žemlovky vytvořenými růžičkami. Nemá cenu je tlačit příliš hluboko do těsta, stačí, aby na povrchu žemlovky držely.

Peč koláč v předem na 160 stupňů rozehřáté troubě po dobu 30-35 minut. Uvidíš podle výkonu tvé trouby. Zda je žemlovka hotová, poznáš s pomocí párátka.

Před podáváním hotové žemlovky na stůl pokapej jablečné růžičky předem připraveným sirupem. Žemlovku můžeš také posypat moučkovým cukrem.

Tato krásná žemlovka se stane ozdobou jakékoliv slavnostní hostiny a vzbudí zasloužený obdiv všech hostů!

Jablečné růžičky lze připravit i samostatně a podávat je k čaji jako originální zákusek. Nezapomeň se o tento recept podělit se svými kamarády.